Aamulenkillä Lunan kanssa kuulin metsikön takaa kimeää haukkumista. Joku pikku koira siellä availi äänivarojaan. Siinä lampsiessani mietin näitä koiran haukkumisääniä ja niiden eroja. Erot tietenkin johtuvat koko- ja rakenne-eroista. Pieniä koiria nimitetään usein räksyttäjiksi, pikku räksyiksi. Kieltämättä monet niistä tykkäävät omasta äänestään, mutta usein tätä ominaisuutta myös liioitellaan. Ison koiran omistajaa vastaan tulee "aina" flexin päässä riekkuvia räkyttäjä-fifejä.  Fifin ulkoiluttaja, täti, yrittää ponnettomasti saada fifinsä vaikenemaan. Tätä sitten ison koiran omistaja tilittää ja päivittelee keskustelupalstalla. Kun oli se ohittaminen niin vaikeaa...

Havannankoira on pieni mutta ei mielestäni räkytä vaan haukkuu. Hälytysääni on korkeampi, matalampi vahtihaukku on itse asiassa koiran kokoon nähden aika vakuuttavaa. Se tuli taas todistettua, kun huoltofirman pojat kävivät lukemassa vesimittarin. Poikia huvitti: - Ei näytäkään kovin vaaralliselta. Samaa ei voi sanoa esim. suunnilleen samankokoisen kiinanharjakoiran äänestä. Ainakin ex naapurini harjikset nostivat hirveän kimeän rähinän aina kun näkivät ikkunasta omat koirani, puhumattakaan että tulivat oikein livenä vastaan.

Joidenkin pienten koirien haukkuääni on sellaista käheää väy-väytä varsinkin, kun on kyse lyhyt- tai lyttykuonoisesta rodusta. Minusta se on ikävänkuuloista, anteeksi vain. Koira voi myös haukkua äänensä käheäksi. Siitä oli hyvä esimerkki muuan pikinokka, jota omistajat yrittivät pitää kaupungissa omakotitalon pihalla. Ei tullut mitään! Koirat käheytyvät myös vanhetessaan, kuka selvästi, kuka tuskin havaittavasti.

Oma lukunsa ovat ajokoiramiehet, vai pitääisikö nykyään jo sanoa ajokoiraihmiset, sen verran metsästäviä naisia jo tuntuu olevan. Mitään en ajokoiran haukusta ymmärrä, mutta tärkeää sen laatu tuntuu olevan. Itse olen kuullut ajokoiran jänishaukkua vain pieniä pätkiä. Videoita on toki olemassa, mutta olisi hauska päästä maastoon kuuntelemaan asiantuntijan opastuksella pätevän ajurin työskentelyä, millaista sen haukun pitää olla ja mitä siitä on kuultavissa.