Non nih, vuoden kierrossa on päästy siihen vaiheeseen, jossa sivellinkäsi antaa tilaa multasormille. Etukäteen tuntuu aina, että kansalaisopiston maalauskurssi loppuu liian aikaisin. Kokemus on  kuitenkin  opettanut, että katse alkaa harhailla maalauspohjasta ja päässä pyöriä taimetussuunnitelmat. Vielä on edessä kevätnäyttely reilun viikon kuluttua, sitten seuraa taideharrastuksessa tauko. Toki aina päätän, että harjoittelen kesällä piirtämistä, jossa olen huono, mutta aika vähiin se yleensä jää. En ole muutenkaan ns. taiteellinen enkä edes taitava, mutta rakastan maalaamista. Oppimista on rajattomasti! Pidän eniten öljyväreistä, mutta käytän harvakseltaan muitakin värejä.

Aloitin ensimmäisen kerran maalauksen joskun nelikymppisenä, mutta silloin ei ollut olevinaan aikaa, joten homma lopahti alkuunsa.  Jälkeenpäin olen sitä harmitellut. Koska en ole mitenkään erityisen hyvä "taiteilija", joudun sietämään keskinkertaisuuttani. Se on ikääntyneenä helpompaa kuin nuorempana. Meidän harppujenhan ei tarvitse ottaa itseämme niin vakavasti. Jos maalaukset ovat  noloja,  so what?

Puutarhakausi alkaa oikeastaan sisäkasvien mullanvaihdolla. Se on jo tehty. Siemeniäkin on tullut ostettua. Yritän joka kesä kokeilla jotain uutuuksia, mutta en ole vielä keksinyt, minkä kasvin kanssa ensi kesänä epäonnistuisin. Vanhat suosikit pitävät kyllä pintansa. Vaikka olen kerta kaikkiaan kyllästynyt samettikukkiin, kasvatan niitä silti. Ne eivät petä, oli kesä millainen tahansa. Kääpiösamettikukat rehottavat amppeleissa ja lisäkasveina isoissa ruukuissa. Keskikokoiset torjuvat tuhohyönteisiä yrttimaan ja ruusupenkin reunassa. Isot samettikukat ruukuissa ja maassa pelastavat loppukesän kukkaloiston, jos muut kasvit temppuilevat tai jo lopettelevat kukintaansa. Samettikukkien kukinta loppuu vasta ensimmäisiin pakkasiin. Toinen ikisuosikkini on köynnöskrassi. Joskus se lähtee vähän vaivalloisesti kasvamaan, kuten viime kesänä, jolloin tarvittiin uusintakylvöjä, ja taisinpa ostaa jokusen taimenkin. Vauhtiin päästyään krassi menestyi ja kukki aivan mahtavasti pakkasiin asti.
 
Lunta on vielä rutkasti, eikä kevät ole viime päivinä edistynyt. Viikonloppuna pitää kuitenkin mennä mökille fiilistelemään ja suunnittelemaan uutta kasvukautta. Siitä se lähtee!