Yritän joka kesä kokeilla jotain uutta, joko siemenestä kasvatettavia, taimia tai jo kukintansa aloittaneita kasveja. Tänä kesänä eivät siemenestä kasvatettavat uutuudet onnistuneet. Enimmäkseen ne  itivät huonosti tai kuolivat jo pikku taimina. OIkeastaan ainoa kasvamaan lähtenyt  oli hyasinttipapu. Sitä varmaan kokeilen ensi kesänä uudestaan vähän toisenlaisella kasvupaikalla kuin tänä kesänä.

Kesän menestyjä oli kuitenkin bougainvillea. Näin ihastuttavan, täysin kukkien peitossa olevan kasvin joskus touko-kesäkuun vaihteessa Prisman kesäpihalla. Ensimmäinen reaktio oli, että en osta. Ei se  kuitenkaan menesty. Tiputtaa varmaan kukkansa heti. Sitten nukuin yön yli ja ostin kuitenkin. Ensin oli hankalaa. Sattui viileät säät. Niinpä bougainvillea oli aluksi sisällä, sitten terassilla huputettuna. Silti kävi niin kuin olin ennakoinut: se pudotti parissa viikossa kaikki kukkansa ja jurotti kukattomana jonnekin juhannuksen tienoille. 

Mutta yritetään. Olin heti vaihtanut kasvin isompaan ruukkuun ja katsonut sille valoisan, suojaisan ja  lämpimän paikan terassiin nurkasta. Olkooon se toistaiseksi siinä kukki eli ei. Ja kas, heinäkuussa bougainvilleassa oli kuin olikin jokunen pieni nupun alku. Ja sitten niitä oli paljon, ja lopulta kasvi oli kauttaaltaan kukkien peitossa kuten ostettaessa. Kukinta on jatkunut runsaana tähän asti. Saa nähdä, kauanko se kestää säiden viilentyessä.

Bougainvillean voi näköjään talvettaa. Meillä se ei onnistu, koska ei ole viileää paikkaa, jossa kuitenkin olisi valoa. Esimerkiksi runkoruusujen talvettaminenhan onnistuu pimeässäkin. 

Kesä oli paahteinen, mutta puutarhan kasvit eivät  kärsi kuivuudesta, koska niitä kastellaan. Tällaisina kesinä ryhmäpuutarhan kasteluvesijärjestelmä on taivaanlahja: lampivesi tulee putkistossa tontin reunalle ja jatkaa siitä letkuttamalla tai sadettimella kasveille. Jopa marjapensaat voi kastella. Kaikki kasvit eivät kuitenkaan pidä liiasta lämmöstä. Esimerkiksi köynnöskrassit ja ruusupavut ovat aikaisempiin kesiin verrattuna surkeita, paitsi ne jotka kasvoivat puolivarjossa. Ruusut kukkivat nopeasti ja joko keskinkertaisesti tai melko huonosti. Nyt ne ovat virkistyneet ja nuppuja olisi paljon. Eri asia, ehtivätkö ne avautua ennen yöhalloja tai -pakkasia. Tavallista huonompia ovat myös pallohortensia ja mustilanhortensia ja rasittava nirppanokka tilli. Luulisi, että tilli olisi helppo peruskasvi, mutta ei ole ainakaan minun taidoilleni. Luulenpa, että tillille on sanottava: ei jatkoon. Kaupasta saa!