En! Jos olisin osunut mukaan johonkin gallupiin, olisin kuulunut ryhmään "ei osaa sanoa". Aion kyllä äänestää, niin että jotain on ylihuomiseksi keksittävä, ainakin se, äänestääkö oikeaa ehdokasta vai taktikoiko.

Sauli Niinistön kansansuosiota en ole varsinaisesti ymmärtänyt koskaan. Kampanjakin oli vaisu ja jäykkä. Oliko asialla sama mainostoimisto, joka on aikaisemmin kehitellyt kokoomukselle ihan näppäriä kampanjoita? Ei uskoisi.  Niinistön onneksi tässä ehdokasporukassa ei ole kovia haastajia.

Paavo Väyrysen kampanja onnistui. Juliste kylläkin on kamala mutta tv-mainokset hyviä. Etukäteen ei olisi uskonut, että Väyryseltä löytyy itseironiaa ja huumoria. No, tiukan paikan tullen uroskin poikii! Valitettavasti olen riittävän vanha muistaakseni "oikean"  Väyrysen.

Paavo Lipponen saa minulta säälipisteitä. Vanhaa miestä kiusataan turhaan. Tv-mainoksessa on joutavaa yllätyksen tavoittelua mutta paras slogan rohkeutta Suomi, eikä julistekaan ole pöllömpi.  Pisteet myös siitä, että Lipponen on sitkeästi painottanut eteenpäin katsomista. Pätevä jätkä ja kaapunnin poeka, mutta juna män jo.

Timo Soinin marttyyrin asenne on rasittava: meitä persuja sorretaan. No voi kyynel! Eu-kortti ei vedä, koska presidentti ei päätä Suomen EU-politiikasta. Tarkoituksellisen junttimainen juliste on typerä.

Pekka Haavisto on tietenkin näitä onnistujia. Levollinen mutta ei unelias esiintyminen ja vasta-jytky siivittävät kampanjaa. Juliste on  konservatiivinen.

Sari Essayah tekee vähän kalsean mutta napakan ja yllättävän asiantuntevan vaikutelman. Muistanko oikein, että Essayah on helluntailiikkeen evankelista? Ainakin hänellä tuntuisi oleva esiintymiskokemusta ja turnauskestävyyttä, mitä voi nuorehkolta ihmiseltä odottaakin. Essayahin julistekin on kalsea.

Eva Biaudet on epäkiitollisessa tehtävässä, koska naiseus ei enää tuo automaattista nostetta kuten Rehnin aikaan. Juliste on raikas, mutta siihenpä kampanjan ansiot loppuvatkin. Äiti-kortin vetäminen esiin vaalikeskustelussa oli  noloa. Kaikki kunnia äideille, mutta tuskinpa kukaan miesehdokas ilmoittaisi olevansa pätevä presidentiksi, koska on isä!

Paavo Arhinmäkikin on näitä väkisin mukaan pakotettuja. Siihen nähden hän on pärjännyt ihan kivasti. Paavo hymyilee julisteessa nätisti eikä ole törttöillyt pahasti keskusteluissa mutta ei juuri väläyttänytkään.