Tähtäätkö havannankoirien kasvattajaksi? Mikäpä siinä, kunhan mietit vielä hetkisen. Jos hava on se rotu, joka on kerta kaikkiaan vienyt sydämesi ja kasvattaminen on jo sinulle tuttua tai tuntuu todella kiinnostavalta, niin sitten sinun varmaan "pitää" ruveta kasvattamaan juuri havaneeseja. Jos taas olet arponut parin, kolmen rodun välillä, mihin suuntautuisit, jokin muu rotu kuin hava voisi olla parempi valinta.

Havannankoirien kasvattajia alkaa nimittäin olla riittävästi; jalostustietokannasta heitä löytyy lähes sata. Lisäksi tulevat kotikoirapentueet, tuontikoirat sekä rekisteröimättömät pentueet. Silloin kun muutama vuosi sittten ostit oman narttusi, hava kenties oli vielä hittituote eikä pentua ollut aina helppo saada varsinkaan juuri silloin, kun sen itse halusi ottaa. Tällä hetkellä sen sijaan pitkään kasvattaneillakin, joilla siiis on valmista asiakaskuntaa,  alkaa olla luovutusikäisiä pentuja myymättä. Se kertoo "markkinoiden" saturaatiopisteen olevan lähellä tai jo käsillä. 

Tällainen kehityskulku on toki tavallinen. Maahan saadaan uusi rotu, ja se runsastuu hiljalleen. Jos rodussa on sopivat ominaisuudet, tai jokin ulkoinen seikka kuten elokuva siivittää sen menestystä,  rodusta tulee suosittu ja yksilömäärä alkaa kasvaa nopeasti. Valitettavan usein määrä korvaa tässä vaiheessa laadun, jolloin rodussa alkaa esiintyä entistä enemmän ongemia syystä, että pennutukseen on käytetty koiria, jotka olisi ollut parempi jättää käyttämättä. Syntyy "paha kello kauas kuuluu" -efekti: mätämunat pilaavat  rodun maineen. Silloin suosio laskee ja pentukauppa alkaa tökkiä. Tässä vaiheessa pikavoittoja hakeneet rotat jättävät uppoavan laivan ja jäljelle jäävät ne, jotka ovat aidosti kiinnostuneet juuri kyseisestä rodusta. Heidän ponnistelunsa saavat rodun jälleen jaloilleen.

Koska olen vanha harppu, olen ehtinyt nähdä monen rodun nousun ja tuhon ja myös sen, miten ne ovat uudestaan ryhdistäytyneet. Tunnetuin esimerkki on varmaan pitkäkarvainen collie eli lassie, jonka suureen suosioon vaikuttivat aikoinaan Lassie-elokuvat. Niistähän  saatiin jopa kutsumanimi koko rodulle.

Tunnetko kuuluvasi siihen joukkoon, joka jatkaa havannankoirien  parissa silloinkin, kun suurin ryysis rodun kohdalla on ohi? Onnittelen! Sinussa on ainesta vakavasti otettavaksi havakasvattajaksi.