Jostain syystä Herra Darwinin puutarhuri jäi minulta tuoreeltaan lukematta; kritiikkien kautta se kuitenkin tuli havaituksi. Sehän jo on teokselle ansio, että sitä vaivaudutaan arvioimaan mediassa.

Tapahtumat sijoittuvat 1870-luvun Kentiin, pieneen kylään, jonka kuuluisuus on Charles Darwin ja hänen puutarhurinsa Thomas Davies. Tämä perusratkaisu on kiinnostava: luvassa on jotain muuta kuin perussosiaalipornoa tai omaelämäkerrallisia muistelmia. Vaikka Thomas Davies on teoksen nimihenkilö, siinä on oikeastaan pääroolissa koko kyläyhteisö, joka ikään kuin hengittää ja huokuu yksilöinä ja yhdessä. Thomas Davies on saanut Darwinilta "tartunnan", hän on erilainen ja siksi kiinteän yhteisön ulkopuolella, epäilyttävä. Yhteisö elää kristillisen perinteen ja tieteellisen maailmankatsomuksen taitteessa; tosin he eivät tällä tavalla tilannettaan muotoilisi. Myös uusi tekniikka hiipii kyläään: Darwinilla kuuluu oleva suihku! Miten muutokseen pitäisi suhtautua? Ryhmittyäkö siilipuolustukseen? Onko uskallusta tai halua repäistä aukko tunkkaisimpaan perinteeseen? Jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan?

Hienoista puolistaan huolimatta tämä teos jäi minulle vähän vieraaksi. Siinä on  aneemista asetelmallisuutta - tai jotain. En jaksa sitä nyt tarkemmin pohtia, vaikka teos sen ansaitsisikin.