Uusin Koiramme-lehti kertoo, miten Ruotsissa laki rajoittaa koiran yksinolon kuuteen tuntiin. Tosin koira voi olla pitempään yksin, jos sillä on seuranaan toinen koira.

Niin. Ensimmäiseksi tulee mieleen, että ruotsalaiset ovat koko maailman rasittavimpia pylväspyhimyksiä alalla kuin alalla. Toiseksi, että tokihan olisi parempi, jos koira ei joutuisi olemaan viitenä päivänä viikossa yksin esim. yhdeksää tuntia (= 8 tunnin työpäivä + työmatkat). Mutta pitääkö siitä määrätä oikein lailla? Ikävimmältä jutussa tuntui määräyksen aiheuttama kyttäysmentaliteetti. Kyllä naapurit kuulemma vahtivat, totteleeko koiranomistaja lakia! Tottelematon voi saada huomautuksen tai sakkoja tai hänet voidaan erottaa Kennelliitosta. Suomalaisena sanoisin, että koiranomistajien kyyläystä alkaa olla riittävästi. Kovasti toivoisi, että hyvä koiranpito edistyi ihan vapaaehtoisesti.

Omat koirani eivät juuri ole joutuneet olemaan ylipitkiä aikoja keskenään, joten omatunto ei pahemmin kolkuta. Kirjaimellisesti yksinään ei ole ollut kuin ensimmäinen koira. Toinen koira tuli sen seuraksi, kun se oli kaksivuotias jne. Vanhuksiin vetoaminen alkaa olla kliseistä, mutta pakko on myös todeta, että kotihoidossa oleva vanhus on pahimmillaan yksin lähes ympäri vuorokauden. Virikkeistä ei ole puhettakaan, eikä ulkoilusta, vaikka ulkona pystyisi vielä käymään edes pyörätuolissa. Lehmien on sen sijaan EU:n määräyksellä saatava ulkoilla 60 päivänä vuodessa, ellen väärin muista. Se on sinänsä erinomainen asia, eikä vaikuta vanhusten asemaan. Mutta jotain prioriteettien tajua saisi yhteiskunnan holhouksessa olla.

Joku haastateltava toteaa Koiramme-lehden jutussa, että koiransa pitkäksi ajaksi yksin jättävät henkilöt kohtelevat lemmikkejään luultavasti muutenkin huonosti. Tätä väitettä ei artikkelin kirjoittaja kyseenalaista millään tavalla. Omituista. Suomessa tulee tämän tästä esille räikeitä ja vastenmielisiä eläinsuojelurikoksia, joista annetaan mitättömiä rangaistuksia. Tämä epäkohta  pitäisi  saada korjatuksi sen sijaan, että  ihmisiä ryhdyttäisiin sakotettamaan siitä, että heidän koiransa on joskus seitsemän tuntia yksin kotona!