Sofi Oksanen palkittiin PN:n kirjallisuuspalkinnolla, enkä ihmettele. Puhdistus on vaikuttavimpia lukukokemuksiani ikinä. Murrosiästä lähtien olen ístunut nenä kirjassa ja kahlannut läpi klassikot, ns. suuren maailmankirjallisuuden, kuten sitä ennen nimitettiin. Uusinta kirjallisuutta tunnen hieman huonommin, koska lukemiselle oli ruuhkavuosiana vähemmän aikaa. Jos näistä vuosikymmenien aikana luetuista teoksista pitäisi poimia jokin top 20 -lista, sijoittaisin varmaankin Puhdistuksen listalle.

Vaikka Puhdistus on vaikuttava ja taitavasti kirjoitettu kirja, se on siitä huolimatta helppolukuinen, "perinteinen" romaani. (Joskus nimittäin tuntuu, että erilaiset kerrontatekniset kikkailut ovat teoksen pääasia, keino saada se vaikuttamaan "modernilta", itsetarkoituksellinen osoitus siitä, että tällaiset keinot ovat kirjailijalla hanskassa, ettei kirjailija vahingossakaan ole vanhanaikainen -  ja että kerrontatekniikasta riisuttuna teos on tyhjää täynnä.) Sofi Oksanen kirjoittaa havainnollisesti, yksityiskohtaisesti ja täsmällisesti, jotenkin kirkkaasti, mikä on hyvin lukijaystävällistä.

Puhdistusta kannattelee toki myös aihe. On hämmästyttävää, miten vähän me Suomessakin tiedämme Viron lähivuosien historiasta. Ainakin oman aikani kouluopetuksessa Viro vilahteli jossain 1500 - 1700-lukujen historiassa, mutta sen vaiheista ensimmäisen ja toisen maailmansodan melskeissa ja jälkeen ei jäänyt minkäänlaista mielikuvaa. Ymmärrettävästi tietoa uusimmista vaiheista ei neuvostovallan aikana voinut Suomessa julkisesti esitellä. Puhdistus ei kuitenkaan ole ns. historiallinen romaani, vaan sen keskiössä on kourallinen naisia, jotka joutuvat selviytymään siinä yhteiskunnallisessa tilanteessa, jota eivät ole itse valinneet.

Puhdistus ei ole Sofi Oksasen esikoisteos, vaikka se sellaiselta usein tuntuukin. Puhdistuksella Oksanen on kuitenkin  räjäyttänyt pankin. Jos olisin Oksanen, läkähtyisin rimakauhuun seuraavan teoksen edessä. Toivottavasti nuorella kirjailijalla riittää voimia porskuttaa eteenpäin lukijoiden ja kriitikoiden, mahdollisesti myös kateellisten kollegoiden paineet niskassaan.