Slogan: Parasta Suomelle. Vaalilause on toki ytimekäs, joten se toimii mainoksissa, mutta muuta sisältöä siinä ei sitten olekaan. Tietenkin tarkoitus on, että slogan luetaan yhdessä nimen kanssa: Sari Essayah, parasta Suomelle. Ei se siitä  somemmaksi muutu. (Nuorille tiedoksi: some ei tässä sanonnassa tarkoita nettiä.).

Puhe: Tämähän oli varsinainen palopuhe! Ja Itä-Suomi mainittu, jee. Kuten olen jo sanonut, olen kurkkua myöten täynnä arvoista jauhamista, mutta siitähän ei päästä eroon, kun presidentti on niinku arvojohtaja. No, eihän se ihan tolkuton idea ole. Essayah nojaa tietenkin kristillisiin arvoihin ja halusi muistuttaa  kristillisdemokraattisten puolueiden merkityksestä sodanjälkeisessä Euroopassa. Näin hän ikään kuin nojasi leveämpiin hartioihin. 

Asia mikä näissä vaalipuheissa vähän eri painotuksin toistuu, on vastakkainasettelun tai kansan jakautumisen vastustaminen ja yhtenäisyyden korostaminen. Usein vain tuntuu, että vastakkainasettelun toivotaan loppuvan siten, että toiset luopuvat mielipiteistään tai tavoitteistaan ilman että itse nytkähdetään mihinkään suuntaan.

Esiintyjänä Essayah on rutinoitunut ja valoisa. Välillä vaikutti vähän häiritsevältäkin, kun hän lateli vakavia asioita hymyhuulin.

Haastattatelu: Kuten saattoi odottaa, Essayahia hiillostettiin Gazan sodasta, josta hänen mielipiteensä poikkeaa valtavirrasta. Vähempikin olisi riittänyt; asia tuli selväksi, ja Essayah joutui toistamaan itseään. Hyvä, että häneltä kysyttiin kommenttia 79 UM:n työntekijän kirjelmästä. Essayah piti sitä lojaliteetin rikkomisena. Olen samaa mieltä. Virkakunta ei Suomessa vaihdu presidentin vaihtuessa kuten esimerkiksi USA:ssa. vaan palvelee kulloistakin hallitusta ja presidenttiä. EU sai tällä kertaa vähän enemmän tilaa ennen kaikkea laajentumisen kautta, jota Essayah kannatti vaikka myönsikin sen aiheuttavan Suomelle kustannuksia. Uusi näppärä kysymys oli, miten  Essayah tulisi toimeen  Trumpin kanssa. Essayah luovi kysymyksen läpi onnistuneesti.

Ukraina, Venäjä, Nato ja itärajata käsiteltiin napakasti. Eipä niistä juuri uutta sanottavaa irtoa keltään. Sateenkaariväen asioista olisi voinut härkkiä enemmän. Niistä Essayah pääsi turhan vähällä, mutta sanoi kuitenkin  nikottelematta, ettei presidenttinä osallistuisi pride-kulkueeseen.

Essayah on Suomen pätevimpiä poliitikkoja. Harmi, että hän edustaa niin pientä puoluetta, että hänestä voi tulla korkeintaan maatalousministeri. Presidenttiä hänestä ei tule.