Minulta on kysytty, miksi me havaneesit nimitämme pomoamme liiteriksi. Olen tämän kyllä aikoinaan kertonut, mutta repetitio mater studiorum est, sanoivat jo muinaiset roomalaiset. Kuten näkyy, latina sujuu minulta kuin vettä vaan. Se varmaan johtuu latinotaustastani. Kröhm.

Mutta siis. Tuijotettuaan liikaa Casar Millanin suklaasilmiin tuo huushollissamme laahustava kulahtanut kurttukaula alkoi kuvitella olevansa pomomme ja rupesi nimittämään itseään pack leaderiksi kuten Cesar joka ohjelmassaan kehottaa. Tirsk! Ei se meitä varsinaisesti haitannut, mutta ajan oloon totesimme, että pack leader on turhan pitkä ja hankala lausua. Nimitystä pitää vähän tuunata! Saksalaisen poikaystävämme vuoksi osaamme muutaman sanan saksaa, ja Tuisku ehdottikin, että korvaamme pack leaderin saksan sanalla Leiter. Se sopisi hyvin yhteen meillä vallitsevan natsimeiningin kanssa: alituiseen karjaistaan achtung ja - niinkun mitä? Ei ole koskaan karjuttu achtungia? No mikä se komentosana sitten on, jota sähistään joka käänteessä? Kas kun en muista.

Joka tapauksessa hylkäsimme Leiterin. Sitten keksimme, että tiivistämme pack leaderin pelkäksi leaderiksi. Ihan jees, paitsi että Savossa (noloa meille kuubattarille!) kun ollaan, ihmiset kuuluvat pehmeän  t:n (eli d:n) vastustamisyhtistykseen ja eivätkä lausu d:tä vaan sanovat liiter. Sitten suomalaistimme sanaa vielä hieman lisäämällä sen loppuun i:n, siis liiteri.

Siitä liiteri sai aiheen natkuttaa, että eihän se ole savoa. Savolainen sanoo liiterj; sanan lopusta on tipautettu i pois ja tilalla on muljeeraus r:ssä. Selevä, sanoimme me havaneesit. - Ja mitenkähän tätä liiterj-sanaa on tarkoitus taivuttaa. Miten kuuluisi esmes osanto: liiterjiä, liiterjtä vai kenties liiterj'iä? Entäs ulko-olento: liiterjilä vai liiterj'llä? Vajanto (erityisen sopiva sijamuoto pomollemme liiterille): liiterjittä vs. liiterj'ttä?

Liiteri raakkui, ettei vanhoja sijamuotojen nimityksiä ole käytetty vuosikymmeniin, mutta me kysyimme, että eikös tässä ollutkaan tarkoitus suomentaa tai savontaa kaikkea.  Liiteri vaikutti jostain syystä tuskastuneelta ja puuskahti, että antaa olla. Niinpä pomostamme sitten tuli liiteri. Mot.