Aina kun vilkaisen netistä myynnissä olevia havapentueita, olen lentää pyrstölleni - mutta vika voi olla minussa. Ehkä en vain  pysy ajanhermolla viimeisimmistä yhdistyksen toimintatavoista tai kasvattajien aivoituksista tai jotain. Joka tapauksessa hämmästyin ilmoitusta, jossa väitetään, että pentue on rotujärjestön suosittelema. Korviini ei ole kantautunut, että Havannalaiset ry olisi ryhtynyt jakelemaan suosituksia. Onko? Se on toki mahdollista, mutta siinä tapauksessa yhdistyksen tiedotus ontuu.

Näyttäisi, että kasvattajilla on myymättä varsinkin urospentuja, jopa yli-ikäisiä. Useimmat ilmeisesti tahtovat narttupennun. Miksiköhän? Ettei vain siksi, että halutaan päästä pennuttamaan narttu ja myymään 1000 - 1300 euron hintaisia pentuja tai "edullisia" rekkaamattomia á 700?

Takavuosina vilkkain kysyntä kohdistui useimmissa roduissa uroksiin; nartut koettiin hankaliksi,  kaipa lähinnä juoksuaikojen ja mahdollisten vahinkopentueiden vuoksi. Vuosien varrella koirakuri on kuitenkin parantunut ratkaisevasti, eikä varsinkaan kaupungeissa ole irti juoksevia uroksia roikkumassa juoksunartun perspuolessa. Niinpä kiimassa olevien tyttökoirien kanssa liikkuminen ei enää ole mikään ongelma, ainakaan nartun omistajalle. Kiimat saattavat enemmänkin koetella poikakoirien omistajien hermoja.

Toinen narttujen suosioon vaikuttanut seikka on, että jossain vaiheessa ruvettiin suosittelemaan narttua varsinkin ensimmäiseksi koiraksi. Tavoitteena oli todennäköisesti tasoittaa sukupuolten kysyntää. Ajateltiin myös, että aloittelijan on helpompi pärjätä taipuisamman nartun kuin voimakastahtoisen, usein myös kookkaamman ja fyysisestikin voimakkaamman uroksen kanssa.  Joissakin roduissa tämä on järkevä olettamus. Kääpiökoirarotuihin se ei kuitenkaan päde. Jos ei pärjää kääpiökoirauroksen kanssa, niin sitten on paras olla kokonaan ilman koiraa.

On toki myös rotuja, joissa sukupuolten kysyntä on melko tasaista tai jopa urospainotteista. Kuvittelisin, että tilanne on tällainen joissakin metästyskoira-  ja pk-roduissa? Mutta millä argumenteilla saisimme seurakoiraroduissa uroksien suosion narttujen tasalle? Siinäpä pulma.