Tulipa taas vilkaistua Lemmikkipalstojen PP:tä. (Miksiköhän, en ymmärrä!) Mutta siellä siis joku kertoi, että Juha Kares julkaisee kirjan Kaunis koira. Syntyi keskustelu, jota lukiessa ei tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa. Keskustelijat eivät vielä ole voineet lukea kirjaa, eivätkä he toki näin väittäneetkään tehneensä. Siitä huolimatta useimmilla oli vankka ennakkokäsitys kirjasta: sitä ei kannata ostaa eikä lukea, siinä ei tule olemaan mitään kiinnostavaa, eikä ylipäänsä asiaa  vaan jotain bull shittiä jne. Miksi? No tietysti siksi, että Kares ei ole mikään guru eikä asiantuntija ollenkaan vaan huono kasvattaja, joka kiinnittää huomiota vain koirien ulkonäköön. Koirat pärjäävät jos pärjäävät näyttelyissä, mutta niille ei ole tehty luonnetestejä eivätkä käyttörotuiset ole olleet käyttökokeissa. Kareksella on ollut liikaa eri rotuja, ja hänen koiransa menestyvät vain siksi, että hän on tuomari - ja sitä rataa.

En tarkoita, että Kares pitäisi asettaa jalustalle tai että hänen kanssaan ei voisi olla asioista perustellusti eri mieltä, mutta hämmästyin argumentoinnin alkeellisuutta. Olen ennenkin ja nyt miettinyt pääni puhki, mitä ja miten kouluissa pitäisi opettaa. Ehkä opetus ja oppiminen yhä perustuvat liiaksi toistamiseen ja muistamiseen sen sijaan, että paneuduttaisiin tosissaan luetun ymmärtämiseen, väitteiden  analysointiin ja perustelemiseen, oman ajattelun kehittämiseen ja sen semmoiseen. Kaikki ovat sentään käyneet koulua minimissään sen yhdeksän vuotta, joten voisi se jossain näkyäkin.

Tapio Eerola kirjoitti lokakuun Koiramme-lehdessä vihapuheesta koiraharrastuksessa. Vihapuhe saattaa olla  liian voimakas ilmaus tässä yhteydessä käytettäväksi, mutta varsin aggressiivisesti ja ikävään sävyyn me koiraharrastajat helposti kirjoitamme ja puhumme. En tiedä, mistä se johtuu. Siitä olen kuitenkin varma, että se tekee harrastuksesta tympeämmän ja karkottaa aktiivisen harrastamisen parista ihmisiä, joilla on parempaakin tekemistä kuin vastenmielinen nokittelu.

Lisäänpä vielä, että en tunne Juha Karesta enkä ole koskaan harrastanut samoja rotujakaan hänen kanssaan, joten minulla ei ole tässä asiassa millään lailla oma lehmä ojassa.