Vuodenkierrossa on taas saavuttu siihen vaiheeseen, jossa kesä - tai sen tapainen - alkaa olla niin sanotusti paketissa. Ryhmäpuutarha-alueella yksi taitekohta on vesiputkistojen tyhjennys ja vesihanojen sulkeminen. Se tehtiin eilen. Viimeisiä amppeleita tuli siiinä sivussa tyhjenneltyä ja kasa kukkasipuleita aseteltua kukkapenkkeihin odottamaan kevättä. Tätä ennen on tietysti poistettu ja siirrelty kasveja ja istutettu jokunen uusi. Tonttihan on kooltaan vain reilut 300 neliötä, joten uusien kasvien hankinnassa on oltava maltillinen, varsinkin kun haluamme, että pihalla on myös vapaata tilaa eli nurmikkoa. Niinpä uutuuksille on useimmiten raivattava tilaa poistamalla entisiä kasveja.
 
Poistetut kasvit päätyvät suureen kompostiin eli aumaan, ellei niitä sitten ruveta säälimään ja laiteta metsäpenkkiin. Metsäpenkki on tonttia vastapäätä olevaa maastoa, johon tonteilta siirrellään sitä sun tätä. Mitään helposti leviäviä kasveja emme sinne laita. Siirrettyjä kasveja ei juuri hyysätä; ne saavat menestyä tai olla menestymättä.Sen sijaan yritämme saada aikaan luonnonkukkia kasvavan kedon. Siihen tuli mahdollisuus, kun alueelta kaadettiin puita. Ketoprojekti on kuitenkin aika työläs, koska se vaatii niittämistä. Ruohonleikkureilla ja pienillä trimmereillä se ei onnistu, eikä viikatteella niittäminen ole selkävaivaisten hommaa.  Valitettavasti viikatteella niittämisen hoitanut naapurimme luopui mökistään. Saa nähdä, innostuuko uusi naapuri tästä projektista. 

Puutarhatyöt ovat tämän kasvukauden osalta ohi, mutta pistäydymme mökillä läpi talven tarkistamassa, että kaikki on ok, ihan vain ulkoilemassa tai luomassa lunta, jota on parina viime talvena riittänyt kiitettävästi. Saa nähdä, tuleeko vielä talvesta luminen;  vesisadettahan on riittänyt jo neljän - viiden kuukauden ajan. Tänäänkin tihuuttaa ja lisämausteena on sankka sumu. Great!

P.S. Ryhmäpuutarha on siis o.s. siirtolapuutarha, jota nimeä mediassa useimmiten käytetään. Ehkä se on lukijoille tutumpi sana. Ainakin meidän alueestamme käytetään kuitenkin sanaa ryhmäpuutarha ja sitä hallinnoi ryhmäpuutarhayhdistys.