Turkin huoltamisen yhteydessä leikkasin koirille kevättassut. Koirieni tassuthan ovat kolmenlaisessa kuosissa: kesä-, talvi ja kevätleikkauksessa.

Joskus alkusyksystä lopetan tassukarvojen leikkaamisen; tassukarvat saavat kasvaa rauhassa. Kun koittaa varsinainen talvi ja paukkupakkaset, koirilla on jaloissaan tossut: anturat ovat lähes kokonaan karvojen peitossa. Luin kyllä aikoinaan jutun, jossa väitettiin oikein tutkimukseen vedoten, ettei tassunpohjan karvoilla ole eristävää ja näin ollen lämmittävää vaikutusta. Ei kai sitten. Paitsi että minusta  käytännössä vaikuttaa siltä, että koirat tarkenevat tossujaloin paremmin, eivät nostele jalkojaan tai yritä juosta kolmella jalalla kipakassakaan pakkasessa. Lenkkien pituuden täytyy toki pysyä kohtuudessa ottaen huomioon koiran muu tarkeneminen. Olen myös sitä mieltä, että karvaiseen tassuun ei muodostu niin helposti kovia lumipaakkuja anturoiden ja varpaiden väliin kuin sellaiseen tassuun, josta on karvat kynitty lyhyeksi. Yleensähän tämäkin asia selitetään päinvastoin. Nuoskalumen tarttumien palloiksi karvoihin on eri asia; sitä ei estä mikään. Talvella koirillani on myös pitemmät kynnet kuin kesällä. Kuvittelen sen vähentävän liukastelua, mutta voin olla tässäkin asiassa väärässä.

Nyt kun kevät on tuloillaan ja koirat alkavat kantaa kuraa sisään, lyhensin tassukarvat. Pyöristin tassun ääriviivojen yli kasvaneet karvat ja leikkasin anturat näkyviin tassunpohjalta. Varpaanvälit saivat vielä säilyttää karvansa.

Varsinainen kesäleikkaus on sitten edessä sulan maan aikaan. Silloin leikkaan koirille ihan kynityt "villakoiratassut". Lisäksi lyhennän karvaa tassun yläpuolelta jalasta, takaraajasta jonnekin kinnerkulman tienoille, eturaajasta siten että karva pitenee vähitellen tassusta kyynärpäähän. Lopuksi vielä napsin pois mahdolliset rungosta turhan alas riippuvat karvatupsut, jotka vain keräävät roskia.

Muuten koirani saavat olla täydessä turkissa. En ole koskaan oikein ymmärtänyt sitä, että koira "nuortuu", kun siltä leikataan turkki pois. Lähinnä minulle tulee mieleen, millaisessa kunnossa turkkia on mahdettu pitää ennen leikkaamista, jos sen poistaminen on koiralle helpotus. Mutta tätä minun  pitää joskus itse kokeilla; sittenpähän tietäisin, onko asiassa perää.

Sanon vielä varmuuden vuoksi, että jos havannankoira on tarkoitus viedä näyttelyyn, turkkia ei pidä radikaalisti lyhentää edes jaloista!