Kennelliitto tiedotti uudesta terveyskyselystään. Sitähän piti heti vilkaista. Otin koekappaleeksi Lunan. Se on ainoa elossa oleva koira (= tuoreita tietoja), sen terveydentila on hyvässä muistissa ja "helppokäyttöinen", koska 9-vuotias Luna ei ole toistaiseksi sairastanut mitään. Niinpä näpyttelin vauhdilla kyselyä eteenpäin. Ensimmäinen tenkkapoo tuli vastaan, kun piti muistaa, poistettiinko hammaskiveä ensimmäisen kerran jo alle 5-vuotiaana. En ole varma, mutta ruksasin että joo. 

Joihinkin muihin koirakyselyihin verrattuna tämä oli selväpäinen ja vaivaton, siis vaikka rukseja olisi joutunut sinne enemmänkin laittamaan. Toivottavasti kysely saa ansaitsemansa suosion. Monet sairaudethan jo näkyvät jalostustietokannassa mutta monet jäävät myös pimentoon, vaikka saattavat arjessa olla hankalampia  kuin esim. PEVISA:n velvoittamana etsittävä kaihi.

Varmaankin lisään tietokantaan 2000-luvulla syntyneiden koirieni tiedot; niitähän on vain pari. 80-90-lukujen koiria pitää vähän fundeerata, onko niiden tietojen kirjaamisella mitään merkitystä. Muistikin saattaa vähän pätkiä vanhimpien suhteen, enkä todellakaan halua kirjata virheellisiä tietoja. 

Jossain nettikeskustelussa kannettiin jo huolta siitä, että kuka tahansa voi vastata kenen tahansa koirasta mitä tahansa tähän kyselyyn. Myös koiran omistaja itse voi tietenkin näpytellä koirastaan sekä oikeita että vääriä tietoja. Onko tämä ongelma? Tuskin ainakaan laajassa mitassa. Vaikka keskuudessamme on jos jonkinlaista hörhöä, niin valtaosa sentään on niin täyspäistä sakkia, että terveystietokanta tuottanee jatkossa ainakin tilastollisesti merkitsevää tietoa koirien terveydestä.

 P.S. Olen ehkä puusilmä, mutta en löytänyt kennelliiton nettisivuilta tietoa, kuka ja miten näitä kerättyjä tietoja saa käyttöönsä. Saadaanko "ulos" yksilökohtaisia tietoja vai ainoastaan tilastollisia? Saako tiedot kuka tahansa vai ainoastaan esimerkiksi jalostustoimikunta? Mielestäni ainakin kasvattajien pitäisi saada edes omien kasvattiensa tiedot käyttöönsä, jos koko tietomassa ei ole julkista. Tuntuisi myös erikoiselta, jos jalostustoimikunnalla olisi hallussaan yksilökohtaisia tietoja mutta kaikilla kasvattajilla ei.