Tulevana viikonloppuna ajetaan Vermon raviradalla kuninkuusravit. Tervemenoa katsomaan! Varsinkin lähiseudulla asuvat raviharrastajathan menevät sinne ilman muuta, mutta suosittelen tapahtumaa myös raviummikoille. Ummikko voi ottaa  kunkkarit  once in a lifetime -kokemuksena. Mitään muita raveja ei voi verrata kunkkareihin, ne ovat ainutlaatuiset. Paikalle kannattaa mennä sunnuntaina. Silloin titteliä tavoittelevat hevoset juoksevat kaksi lähtöä ja tunnelma tiivistyy. Täytyy vain toivoa, ettei sää ole aivan kauhea. Kaatosateessa seisominen kysyy  luonnetta ja pilaa fiilikset. Isoissa raveissa katsomoon ei mahdu kuin osa yleisöstä, joten sateensuojaa ei ole tiedossa.

Kunkkareissa kilpailevat suomenhevoset. Ovathan lämminveriset toki hienoja ja nopeita, mutta suomenhevoset ovat symppiksiä ja yhdessä taustaporukoiden kanssa suorastaan liikuttavia. Huipputasolla kisaavien suomenhevostenkin valmentaminen ja ajaminen on ammattimaistunut, mutta joukossa on vielä pienestä kotitallista ponnistavia "perheenjäseniä", parhaassa tapauksessa kotikasvatteja tai pitkäänkin vaalitun tammalinjan tuotoksia. Taustajoukoissa on vannoutuneita suomenhevosmiehiä, usein aika ikääntyneitä, persoonallisia pappoja, joista suosikkini on Jorma Konnu. Harmi, että Camri joutui jäämään pois. Olisin toivonut tyylikkään Camrin menestyvän.
 
Ruuna rummukka, tamma tammukka, ori oikea hevoinen, tiesivät jo esi-isät. Ruunathan eivät saa edes osallistua kunkkareihin, joten sellaiset menneen maailman suuruudet kuin Reipas, Topi ja Vonkaus eivät niissä koskaan kilpailleet, eikä nykyisistä esimerkiksi Polara tule ainakaan nykysäännöillä kilpailemaan. Silloin tällöin vaaditaan sääntöjen muuttamista siten, että ruunatkin voisivat osallistua. Vastustan! Perinteistä on tässä pidettävä kiiinni ja kunkkareiden jalostuksellinen merkitys säilytettävä. Palkintojen pitää mennä hevosille, joiden fysiikka ja pääkoppa kestää kunkkareiden puristuksen ja jotka voivat sitten siirtää jalostuksessa ominaisuuksiaan seuraavalle hevossukupolvelle. Sitä paitsi tamma on aina aito tamma. Koiraharrastajille tuttua leikattua narttua ei hevospuolella ole.
 
Antoisaa raviviikonloppua kaikille, sekä Vermossa jännittäville että meille television ääressä raveja seuraaville!