Veikkasin etukäteen, että Finlandia-palkinnon voittaa Anni Kytömäen kirjoittama Margarita. En ole sitä lukenut, joten tein arvauksen ainoastaan  arvostelujen ja Finlandia-raadin kirjoittamien teosluonnehdintojen perusteella sekä ottaen huomioon, kuka valitsee voittajan. Fanitan Hannu Lintua. Ilokseni hän kertoi televisio-ohjelmassa lukeneensa lapsena Gösta Knutssonin lastenkirjan Pekka Töpöhäntä ja Mauri Mäyräkoira. Niin minäkin; minulla on se vieläkin kirjahyllyssäni.

Yleisön suosikki oli yhtä ennalta arvattavasti Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa. Kuinka ollakaan, se on ainoa tämän vuoden ehdokkaista, jonka olen toistaiseksi lukenut. Minullahan on ollut vuosien ajan tavoitteena lukea kaikki ehdokkaat ja nimenomaan ennen kuin voittaja valitaan. Kuten olen jo aikaisemmin kertonut, se osoittautui tänä syksynä mahdottomaksi. Niinpä en tällä kertaa myöskään osallistunut mihinkään yleisöäänestykseen.

Finlandia-ehdokkaat olivat osittain yllätyksellisiä myös kirjallisuuskriitikoille. Muutamat arvioitiin mm. Helsingin Sanomissa vasta ehdokasasettelun jälkeen. Anne Vuori-Kemilän romaani Mustaa jäätä sai täystyrmäyksen. Sen ei olisi kriitikon mielestä pitänyt päästä ehdokkaaksi lainkaan. Minulle jäi tästä kritiikistä paha maku suuhun. Vähempikin lyttäys olisi riittänyt varsinkin, kun kirjallisuuskritiikki on yleensä varsin kilttiä. Kriitikot kuvailevat teoksia tyylikkäin sanakääntein, mutta kritiikin luettuaan lukija on usein hölmistynyt. Että  häh, mitä mieltä kriitikko on teoksesta: pitikö hän siitä, onko se hänen mielestään hyvä, huono vai keskinkertainen jne. Sen saa lukija itse  kaivella esiin rivien välistä, eikä vastausta aina löydy sieltäkään. Mutta nyt siis kriitikko päätti kertoa mielipiteensä suorasanaisesti.  Ehkä kohde oli riittävän vaaraton, tuntematon kirjailija ja bulkkikustantaja Karisto eikä tuttavia kirjan taustalla?

Viime vuonnahan Finlandia-palkinnon voitti Pajtim Statovcin Bolla. Omalla listallakin se sijoittui ykköseksi ja Monika Fagerholmin Kuka tappoi bambin? kakkoseksi. Mietin  niiden keskinäistä järjestystä pitkään.Vaikka Fagerholm ei voittanut Finlandia-kisaa, hänellä on mennyt sittemmin lujaa. Hän on saanut mm. jonkin suomenruotsalaisen säätiön palkinnon sekä PN:n kirjallisuuspalkinnon, molemmat rahallisesti suurempia kuin Finlandia-palkinto. Että semmosta.

P.S. Mistä oli kaivettu esiintyjäksi se mies kitaroineen? Huh.