Uusimmassa Koiramme-lehdessä esiteltiin jälleen havannankoirat rotuna. Olikohan tämä nyt toinen vai kolmas kerta? Rotua on esitelty myös ainakin Koirat-lehdessä. Muistan sen siitä, että kannessa oli ihana kuva Pillowtalk's Prosariosta. Siitä lähtien olen haaveillut omasta punasoopelista havasta. Luulenpa, että se jääkin haaveeksi.

Hienoa, että rotua tehdään tunnetuksi myös lehtijutuilla. Olen  omistanut havannankoiria syksystä 1990 lähtien, joten mitään varsinaisesti uutta rodusta ei itselleni jutussa ollut, mutta luin sen silti kiinnostuneena. Kuvatkin olivat hyvää mainosta rodulle. 

Haastatelluista kasvattajista Taru Vainio kertoo koirastaan Pillowtalk's Niñasta: se oli ollut hallitseva, vilkas, paukkuarka ja kärsinyt voimakkaasta eroahdistuksesta. Kuinka ollakaan, Niña oli toisen havannankoirani Ineksen isoäiti. Eivät voisi olla luonteeltaan erilaisemmat! Ines oli äärettömän kiltti, rauhallinen, ei paukkuarka tai eroahdistunut. Ei se tosin koskaan joutunut yksin olemaankaan. Ensin se oli osa koiralaumaani ja asusti vanhoilla päivillään enimmäkseen siskon luona, joka pääsi siinä vaiheessa jo eläkkeelle. Kuten olen aikaisemminkin kertonut, Ines porskutti lähes 16-vuotiaaksi.

Kaikki havannankoirani ovat olleet melko rauhallisia. Olen usein miettinyt, onko se sattumaa vai onko seura tehnyt kaltaisekseen. Kun ensimmäinen hava Minni liittyi joukkoon, huushollissa oli ennestään noutaja ja setteri, toimeliaita koiria "ulkoistettuina", mutta kotioloissa rauhallisia, setteri suorastaan huomaamaton. Tähän laumaan liittyi sitten muutaman vuoden kuluttua Ines. Vuosien varrella porukka on tietenkin vaihtunut mutta toimintakulttuuri on säilynyt samana: kotona ei höselletä. Sitä ei ole koirille mitenkään opetettu. Korkeintaan sitä opetti pitkäaikainen porukan pomo, Kata-noutaja esimerkillään. Siirtyvätkö aikoja sitten kuolleen koiran opetukset ikäluokalta toiselle?

P.S. Koiramme-lehden jutussa väitettiin, että 2-polvista voisi käyttää jalostukseen. Ei kai? (Oikea tieto löytyisi tietenkin rodun Pevisasta, mutta enpä viitsi sitä nyt kaivella esille.)

(Korjattu virhe: Kirjoitin aamupäivällä, että P. Niña olisi ollut Ineksen mami. Eipä ollut, vaan ee. Muisti palautui, kun aivot saivat ulkoilulenkillä happea...)