Selasin päällisin puolin tänään postiluukusta kolahtaneen Koiramme-lehden. Tapio Eerola näkyi taas kirjoittaneen susitilanteesta. Kaipa sitä on aiheellista vatvoa koiraihmisten lehdessä, koskettaahan se varsinkin metsästäviä koiranomistajia. Kaupunkilaisena olen itse etäällä susikiistan ytimestä. Ymmärrän silti, miksi ihmiset ovat huolissaan varsinkin lasten turvallisuudesta, enkä aikuisenakaan haluaisi kohdata metsässä ainakaan susilaumaa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että homma on kiehunut yli. Liikenteessä kuolee satoja ihmisia vuosittain. Jokainen automatka on riski ja voi päättyä kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen. Kuinka moni silti kieltäytyy auton kyytiin lähtemisestä?  Koiraihmisten kannattaisi miettiä toinenkin tovi myös sitä, että ilman sutta meillä ei olisi koiriakaan.

Rotuesittelyssä oli tällä kertaa shar pei. Itkeskely ei kuulu tapoihini, mutta shar pein kuvia katsellessa ei ole itku kaukana. Tokihan kuvia on tullut ennenkin nähtyä, ja artikkelin kuviksi oli valittu  niitä kammottavimpiakin tapauksia, mutta aina ne jaksavat tyrmistyttää. En voi mitenkään käsittää, että ihmiset jotka rakastavat koiria tai edes pitävät niistä, kehittävät shar pein kaltaisen koirarodun. Syntymäanarkistina vastustan yleensä kaikenlaista ylhäältä tulevaa määräilyä; se saisi minun puolestani rajoittua minimiin. Shar pein kuvia katsellessa tulee kuitenkin väkisin mieleen, että rodusta pitäisi sallia vain vanha kiinalainen tyyppi ja muut viritelmät joutaisi kieltää. Jos rodun harrastajat eivät tätä itse tajua, pitäisi olla jokin taho, joka ajattelee heidän puolestaan. Joissakin maissa shar pei taitaa ollakin kiellettyjen rotujen listalla vai muistanko väärin?

Suomenpystykorvaa käsiteltiin siitä näkökulmasta, että rotua on haettu maailmanperintökohteeksi.  Jos shar pein kuvia katsellessa tekee mieli itkeä surusta, suomenpystykorvaa katsellessa liikutuksesta. Pystis on kauneimpia rotuja; sillä on aivan erityisen ilmeikäs pää. Samassa sarjassa pystiksen kanssa painivat suomenhevonen ja maatiaisrotuinen suomenkarja, aivan liikkiksiä molemmat. Ne ovat sitkeitä sissejä, jotka ovat pärjänneet kanssamme Pohjolan kamalissa oloissa.