Mikkeli on panostanut kovasti perinteiseen St Michel -ravikilpailuun. Tänä vuonna paikalle saatiin jopa maailman parhaaksi tituleerattu ranskalainen Face Time Bourbon. Mutta ei, silti yleisömäärä oli ilmeisesti pettymys. 

Syitä yleisön suhteelliseen vähyyteen on varmaan monia. Vanhinta ikäluokkaa karsi kenties vielä korona. Osa saattoi pelätä paahtavaa hellettä ja valita juuri sen takia kesämökin paikaksi, jossa viettää viikonlopun. Sunnuntaiksi ennustettiin jo ukkosmyrskyä; ehkä sekin arvelutti. Mutta sitten on raviurheilun kannalta hankalampiakin vaihtoehtoja. Enää ei eletä samanlaisia aikoja kuin Varennen juostessa Mikkelissä. Yksittäinen maailmantähti ei vedä joukkoja paikalle varsinkaan, jos sen ympärille ei ole saatu kasattua kummoistakaan lähtöä. Sitä paitsi ihmiset ovat jo tottuneet katsomaan ravit televisiosta, josta ne näkee paremmin. 

Suomessa järjestetään neljät kansainväliset, meikäläisittäin isopalkintoiset GP-ravit: Seinäjoki-GP, Finlandia-ajo, Kymi-GP ja St Michel. Riittävätkö rahkeet? Elleivät, kannattaisi valita kaksi, joihin panostaa isosti. Ne kaksi voisivat olla Helsinki ja Mikkeli. Finlandia-ajo on tietenkin itsestään selvä valinta pääradan kilpailuna, Mikkeli syystä että kaiken keskittyminen etelään on tympeää. Ruotsalaisten kanssa voisi tehdä yhteistyötä niin, että näiden GP-lähtöjen  voittajat pääsisivät aina isopalkintoiseen ruotsalaiskisaan, kuten tänä vuonna myös Mikkelin osalta tapahtuukin; eri asia lähteekö FTB mukaan.

En tiedä, miten näiden GP-lähtöjen osallistujat valitaan lukuun ottamatta sitä,  miten tätä ja tuota hevosta yritetään houkutella mukaan. Onko tälle rekrytoinnille vaihtoehtoja? Voisivatko Seinäjoki ja Kymi perustua siihen, että hevoset ilmoitetaan kisaan kuten muihinkin raveihin eikä niitä maanitella osallistumaan? Jos ulkomaisia hevosia ei ilmoiteta tai ne eivät ole riittävän tasokkaita, niin sitten eivät. 

Isopalkintoisen kilpailun järjestäminen on (?) yhdelle raviradalle merkittävä taloudellinen riski. Minulla ei ole hajuakaan, miten esimerkiksi Mikkeli rahoittaa St Michelin olettaen, etteivät pääsylipputulot kata kuluja. Ajattelisin kuitenkin, että tällaisten kisojen järjestämisessä pitäisi olla leveämmät hartiat, jonkinlainen pooli, joka sitten jakaisi mahdolliset  tappiot tai voitot. Tällaista on varmaan turha toivoa. Ja ainahan on mahdollista, ettei raviurheilu enää kiinnosta, tehdään mitä tahansa.  Sehän se ratkaisee kaikki ongelmat.

P.S.Jos olet täysin untuvikkona lähdössä mukaan raviurheiluun esimerkiksi kimppahevosen omistajaksi, seuraa ensin muutaman viikon ajan ns. hötönettiä ( www.hevosurheilu.net).  Jos siellä tuntuu olevan hengenheimolaisiasi, niin onnea matkaan. Ellei, ota rahasi ja juokse. (Välillä sivustoa moderoidaan tiukemmin, mutta kyllä se ennenpitkää paljastaa todellisen karvansa.)