Tuiskulta 10 vee leikattiin viime viikon perjantaina polven katkennut ristiside. Polvi kuntoutuu hienosti, mutta vasta ensimmäinen viikko pitkästä toipumisajasta alkaa olla takana. Eilen Tuisku tosin heittäytyi syömättömäksi ja joikin helteen huomioon ottaen turhan vähän. Tjaah! Hermoiltuani päädyin patenttiratkaisuuni Nutri Plus -geeliin. Sitä olen onnistuneesti käyttänyt monen ongelmaisen kanssa. Jotkut koirat tykkäävät tästä geelistä ja syövät sen itse. Elleivät syö, geelin voi vetäistä vaikka hampaisiin. Se on niin sitkeää, että tulee syötyä, kun koira alkaa imeksiä sitä pois hampaistaan.

Tänään kävin hankkimassa toista salaista asettani, porsaan kieliä. Nirsoinkaan koira ei voi vastustaa keitettyjä kieliä ja kielien keitinvedessä kypsytettyä riisiä. Kielistä voi keittää myös lihaliemen, jolla voi kastella jonkin ruoan tai juottaa lihalientä sellaisenaan. Lihaliemi on voimakasta ruokaa, joten liikaa sitä ei yhtä äkkiä pidä paastonneelle koiralle antaa, ettei mene maha sekaisin. Mutta niinpä vain Tuiskukin hotki vauhdilla tämän herkkuruoan ja koisaa nyt kylläisenä.

Vilkaisin äsken myös koirat.comin havannankoirakeskustelua. Olipas siellä ongelmia! Toivottavasti kyse on vain siitä, että ongelmaisten koirien omistajat hakevat helpommin vertaistukea kuin  "ongelmattomien"  omistajat ja kirjoittavat sen vuoksi palstalle. Ikävämpi vaihtoehto on, että havaneeseilla alkaa olla kaikenlaista kremppaa valitettavan paljon. Siinähän sitä on kasvattajille haastetta, miten säilyttää rodun kohtalaisen hyvä terveystilanne, jollainen se mielestäni on ollut. Sisäsiisteysongelmat ovat myös ikäviä, vaikka eivät sairaudesta johtuisikaan. Juha Kares kertoi eräässä artikkelissaan  kiinnittäneensä huomiota apsojen sisäsiisteysongelmiin ja ottaneensa asian huomioon jalostusvalinnoissaan ja saaneensa näin tilanteen kohentumaan. Pitäisikö havoissa tehdä samoin?