Haluatko miljonääriksi -ohjelma on tietysti siitä kiva, että turvallisesti kotisohvalla istuen pääsee testaamaan, miten hyvin itse pärjäisi ja millaisia nuijia ovatkaan kilpailijat:) Ymmärrettävästi vanhempien kilpailijoiden yleistietämys on useimmiten laajempaa kuin nuorempien. Nuoret puolestaan tuntevat  tietokonepelien ja nuorisoelokuvien hahmot ja henkilöt sekä biisien esittäjät, yhtyeiden jäsenet yms. Seitsemän veljeksen kirjoittaja saattaa sen sijaan olla hakusessa. Se ettei ihminen tiedä jotain yksittäistä asiaa, ei ole mikään tragedia eikä kerro mitään esimerkiksi hänen järjenjuoksustaan.

 Viime lauantaina loksahti kuitenkin suu auki kilpailijan tietämättömyyden vuoksi. Hän ei enää edustanut nuorisoa vaan oli 27-vuotias kauppatieteiden maisteri. Maisteri pähkäili hartaasti, millä maalla on pisin maaraja Suomen kanssa, Ruotsilla, Norjalla vai Venäjällä. Tämän saattoi toki laittaa jännittämisen piikkiin. Varmaan  tulee helposti mietittyä, onko  yksinkertaisessa kysymyksessä jokin kompa.  Aivan käsittämätöntä sen sijaan oli, ettei maisteri tiennyt, mitä maata Fidel Castro hallitsi 53 vuotta ja kuka  on Donald Trumpin vävy (= Jared Kushner). Paitsi että Castro on vuosikymmenet esiintynyt uutisissa, viime vuonna hän oli erityisen paljon esillä, koska kuoli marraskuussa. Sitä ennenkin Kuubasta uuutisoitiin ahkerasti, koska Barac Obama palautti diplomaattisuhteet USA:n ja Kuuban välille. Jared Kushner puolestaan oli kestojulkkis jo Trumpin vaalikampanjan aikana. Valinnan jälkeen julkisuus on vain lisääntynyt, koska Kushner valittiin Trumpin erityisavustajaksi.

Miten kukaan on voinut välttyä näiltä tiedoilta, jos seuraa uutisvirtaa vähänkään? Ilmeisesti kauppatieteen maisteri seuraa vain somen "uutisia" kuten meikkausvihjeitä, muotivloggaajia  ja ruokatrendejä? Mietin jopa, olisiko koko tyyppi jokin käsikirjoitettu hahmo, näyttelijän esittämä bimbo. Onko HM:ssa sellaisia?
 
Viime vaalien jälkeen puhuttiin runsasti punavihreästä kuplasta. Ilmeisesti keskuudessamme on muitakin kuplia, joissa lilluvat ihmiset sulkevat silmänsä ja korvansa kuplaansa kuulumattomilta asioilta. Se on aika pelottavaa. Meillä kaikilla on esimerkiksi äänioikeus. Millä ihmeen mutu-tuntumalla sitäkin käytetään, jos mistään ei mitään tiedetä. Joskus muinoin sitä paitsi oletettiin, että pitkälle koulutetut ihmiset ovat valistuneita, tietävät yhtä ja toista oman koulutuksensa ulkopuolelta, ovat kiinnostuneita vähän kaikesta, jopa sivistyneitä. Ne ajat ovat kai menneitä.