Espanjansiruetanan invaasiosta on kertoiltu pitkään. Se on lähestynyt ryhmäpuutarha-aluettakin, ja muistaakseni niitä on sieltä jo löytynyt. Itse tapasin otuksen ensimmäisen kerran. Olihan se jutkale. Se olisi pitänyt ottaa kiinni tullakseen hävitetyksi. Mutta mutta. Olin niin lapanen, että en saanut tartutuksi etanaan paljain käsin vaan läksin hakemaan jotain välinettä tai hanskaa  ja purkkia, johon sen voisi tipauttaa. Ajattelin, että etanathan liikkuvat hitaasti, joten kaipa sen vielä löytää. Paitsi että en löytänyt. Se oli harmittavaa mutta toisaalta helpotus. Olin jo tutustunut ohjeisiin, miten etana hävitetään: kaadetaan kiehuvaa vettä päälle tai katkaistaan ja laitetaan muovipussissa sekajätteeseen. Kaikkea muuta kuin miellyttävä toimenpide!

Olen myös opiskellut netistä, miten siruetanan erottaa ukkoetanasta, joka ei ole hävitettävä vieraslaji. Luulen erottavani nämä lajit toisistaan.

Vieraslajeista tuli mieleeni, että puutarha-alueella on nähty myös supikoiria; torjuttava vieraslaji sekin. Itse en ole niitä nähnyt lukuun ottamatta autojen alle jääneiden raatoja moottoritien reunassa. Niitä on siinä melko usein. Jokin kulkureitti ilmeisesti ylittää moottoritien, eivätkä eläimet osaa varoa nopeasti lähestyvää autoa. Kerran joku tuntematon mies jäi jututtamaan minua, koska hänen perheelläänkin oli ollut havannankoira. Mies kertoi olevansa menossa loukuttamaan supikoiria. Edellisellä kerralla saaliiksi oli kuulemma saatu neljä supikoiraa. Paikka oli kilometrin, puolentoista päässä kaupunkiasunnostani. Mutta onhan tässä lähempänäkin jo kaksi kertaa nähty susi, joten ei se supikoira mikään ihme ole.

Onneksi vieraskasvien hävittäminen ei ole yhtä epämiellyttävää kuin vieraseläinten torjunta, mutta helppoa se ei ole. Jättipalsami on tosin saatu puutarha-alueelta hävitettyä, kai. Sen sijaan lupiinit ovat vielä voimissaan. Kurtturuusuja en muista siellä nähneeni. Tarhakurtturuusuja tietenkin on, myös omassa pihasamme, mutta niitähän ei tarvitse hävittää. Tänä kesänä kaikki ruusut - jaloruusut ja ruusupensaat - kuten muutkin pensaat ovat voineet hyvin ja kukkineet  tai kukkivat hienosti. Ilmeisesti viileä kesä on niitä suosinut.