Äitienpäivän tienoilla haksahdin ostamaan hurmaavan vaaleanpunaisena kukkivan  maljaköynnöksen, hinta noin 40 €. Tarkoitus oli ja on laittaa se mökin terassille kiipeillemään ristikkoon.Lisäkasviksi kaavailin vaaleanpunaista ruusupapua, koska maljaköynnös ei ole kovin korkea. Papuhan sen sijaan venyy kattoon asti ja on mutkaton kasvatettava muutenkin.

Vasta kotona avasin netin ja opiskelin, millainen kasvi on maljaköynnös. Tjaah! Paitsi  viehättävä, se on myös melkoinen temppuilija eikä kestä kovin kylmää. Lämpötilan tartteis pysyä yli viidessä asteessa. Mökillä sattuu olemaan sellainen lämpömittari, joka tallentaa vuorokauden alimman ja ylimmän lämpötilan. Siitä olen nähnyt, että vähimmillään lämmintä on ollut 0,5 astetta ja 5 astetta on alittunut useinkin. Niinpä maljaköynnös on asustanut kaupungissa, päivät ulkona, yöt ensin sisällä, lopuksi ulkona totuttelemassa karuun todellisuuteen, kunhan yölämpötila on pysytellyt rittävänä.

Eilen vein köynnöksen lopulta mökille tarkoituksena istuttaa se varsinaiselle kasvupaikalleen. Mutta apua! Säätiedotus lupaakin kylmää säätä, jopa hallaa. En sittenkään uskaltanut istuttaa köynnöstä vaan jätin sen ruukkuunsa. Ruukkuun laitoin pari lannoitetikkua, koska pelkään, että istutusmullasta alkaa paukut loppua. Ulkoiltuaan päivän maljaköynnös päätyi taas sisälle. Siellä se nyt rehottaa pöydällä.

Kärhöön minulla on viha-rakkaussuhde. Naapurin kärhö kukkii joka kesä näyttävästi. Minulle kanssa! Kolme-neljä kärhöä olen jo saanut hengiltä. Ne eivät ole lähteneet kasvamaan ollenkaan tai ovat kasvaneet huonosti kukkimatta. Talven jälkeen niistä ei ole näkynyt vilaustakaan. Mutta en anna periksi. Ostin taas kaksi mielestäni virkeää clematis jackmanii-kärhöä. Nekin ovat viettäneet aikaansa sisällä ja venyneet mukavasti. Säiden salliessa kärhöt ovat ulkoilleet. Sopivaa säätä odotellessa olen opiskellut lisää kärhötietoutta. Ohjeiden mukaan valmistin kärhöille uuden paikan, tällä kertaa ruusupenkin päähän. Entinen paikka seinustalla olisi mielestäni ollut parempi, mutta ei kelvannut. Istutin eilen kärhöt, mutta suojaksi ne saivat kuitenkin vielä harson.

Harson suojassa sinnittelevät myös gladiolukset. Niillä on semmoiset näppärät kaupasta ostetut harsopussit. Muutama tomaatintaimi puolestaan asustaa pienoiskasvihuoneessa. Se on vähän ongelmallinen, koska se lämpenee auringossa liikaa, ellei vetoketjuja avata. Ei auta kuin käydä tuulettamassa tomaattia ja ulkoiluttamassa maljaköynnöstä ja ...Hullun hommaa, sanoisin.

Mökillä voisi tietysti myös asua, mutta ei huvita, koska säät ovat olleet niin kurjat.