En ole aikaisemmin lukenut hollantilaisen Herman Kochin teoksia. Olisi kannattanut, jos ne ovat samaa tasoa kuin Lääkäri. Ja mikseivät olisi, onhan Kochin teos Illallinen ollut mm. New York Timesin bestseller-listalla. Jos se nyt sitten on ansio? 

Lääkärin päähenkilö ja kertoja on - kuinka ollakaan - lääkäri, nimittäin yksityisvastaanottoa pitävä yleislääkäri Marc Schlosser, jonka perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi tytärtä. Schlosserista on vähitellen tullut jonkin sortin julkimoiden suosima lääkäri. Niinpä hänen potilaakseen hakeutuu myös kuuluisa näyttelijä Ralph Meier. Varsinaiset tapahtumat käynnistyvät siitä, kun Schlosserit vierailevat kesälomallaan Meiereiden vuokraamalla huvilalla.

Schlosserin ihmiskäsitys  on kyynisen inhorealistinen. Potilaat ovat hänestä vastenmielisiä, mutta hän esittää heille sujuvasti empaattista lääkäriä, kunnes mitta tulee täyteen. Samanlaista poseerausta kuin vastaanotollaan Schlosser harrastaa myös sosiaalisessa elämässä. Näytelmä on pitkästyttävä ja kuvataideräpellys roskaa. Sitä hän ei kuitenkaan sano taiteilijoille, siis asiakkailleen. Schlosser ei näe ruusuisena myöskään omaa statustaan. Hän on vakuuttunut, että erikoislääkärit halveksivat yleislääkäriä ja asiakkeillekin hän on vain se yleislääkäri, jolta saa sujuvasti reseptin. Vaimoaan Schlosser voi mielestään pettää, jos siltä tuntuu.

Schlosserin torjunnan murtaa kaksi asiaa: hän suhtautuu myötätuntoisesti eläimiin ja suojelevasti tyttäriinsä Tosin hän olisi toivonut saavansa pojan, kuinkas muuten. 

Sitten tapahtuu jotain, mitä ei tässä voi juonta paljastamatta kertoa. Tapahtuneelle haetaan kuitenkin syyllistä ja kostolle oikeutusta.  Lääkäri ei ole dekkari, mutta Koch käyttää perinteisiä dekkaristien keinoja johdatellakseen lukijan pitämänään syyllisenä milloin ketäkin. Onko se tuo? Tuoko se onkin? Sitä paitsi Schlosser itsekään ei ole täysin syytön tapahtuneeseen. Itsesyytökset lisäävät hänen vimmaansa: on kostettava; koston oikeutus kumpuaa evoluutiosta, sen tausta on biologiassa. Uros suojelee laumaansa. 

Schlosser ei ole miellyttävä henkilö eikä näin ollen näpelöi lukijasta esiin herkempiä tunteita. Mutta pysäyttävä hahmo hän on. Pysäyttävä on Kochin teoskin. Suosittelen.