Niinhän siinä kävi, että ruusuista selvisi hengissä vain kaksi (!) ja niistäkin toinen on luultavasti villiintynyt versio eli joutuu poistoon. Päätin kuitenkin jatkaa ruusuilla. Se olikin helpommin sanottu kuin  tehty. Kesäkuun toisella viikolla sain raavittua kasaan sekalaisen valikoiman (14 kpl) ruusuja: jokunen jaloruusu, ryhmäruusu, maanpeittoruusu jne. Ei todellakaan ollut vara valikoida ja nirsoilla ja ostaa lempiruusuja vaan sai olla hyvillään, jos jostain löytyi ruusun taimi. Mutta näillä mennään tämä kesä. 

Myös kaikki salkoruusun taimet heittivät henkensä eli tänä kesänä ei niitä  ole. Uudet taimet ensi kesää varten ovat kasvamassa. Periksi ei anneta! Myös harjaneilikat ovat henkitoreissaan. Nehän kylväytyvät itsestään kasvupaikalle, mutta sen lisäksi kasvatan silloin tällöin uusia taimia kuten viime kesänä. Loppukesällä  taimet olivat reippaita. Talvesta ne eivät juuri selvinneet. Juu. Mutta silti puutarhassa on kiva puuhailla. Sääkin on viime aikoina suosinut.

Entisten vitsauksien lisäksi on ilmestynyt uusi: kauris. Ikävä sanoa sievää eläintä vitsaukseksi, mutta semmoinen se pakkaa puutarhoissa olemaan. Vähän kauempana meistä olevan mökkinaapurin pihalla se oli jo tehnyt tuhojaan. Näin jo loppusyksyllä omassa pihassa papanoita, joita en tunnistanut. Keväällä sitten pihassa ja kujalla se edessä oli sorkan jäljet. Toukokuun lopussa  näin itse kauriinkin. Se seisoi keskellä päivää niityllä metsän reunassa. Kun yritin hivuttaa kännykän taskusta, kauris puikahti metsään. 

Puutarhamökin piha on kauttaaltaan aidattu (pensasaita ja 60 cm korkea verkko juurella), mutta jänikset ja rusakot pääsevät pihalle silti ja nyt kauriskin, koska takapihan ränsistynyttä aitaa on leikattu tapille. Tulppaaneita ja krookuksia en juuri edes yritä kasvattaa; ne häipyvät parempiin suihin. Tänä keväänä oli myös jättilaukan isot lehdet syöty puoleen väliin asti. Aikaisemmin ne ovat saaneet jäädä rauhaan. Oliko nyt kauris asialla? Eivätkö ne maistuneetkaan, kun lehtiä ei ollut syöty kokonaan?

(20.6. Korjattu kiireessä kirjoitetun tekstin lukuisia virheitä ja jatkettu juttua kauriista.)