Tutkitutin havannankoira Rositan luuston. Tein sen ihan uteliaisuudesta; Rositahan on ns. kotikoira, joten se ei "tarvitse" tutkimuksia mihinkään. Mitään vikaa ei löytynyt. Hienoinen  poikkeama linjasta on, että lonkat ovat B/B, millä tuskin  on merkitystä koiran hyvinvoinnin kannalta. 

Tutkimukset tietenkin maksavat. Ei ole mitään järkeä vaatia, että jokainen lemmikki pitäisi tutkia. Kasvattajilta sen sijaan voi vaatia enemmän. Ainakin jokunen pistokoe omaan materiaaliin kannattaisi tehdä. Yllättävän monella kasvattajalla  ei ole ainoatakaan jalostusyksilöä tai kasvattia, jolle olisi tehty muuta kuin pakolliset polvi- ja silmätutkimukset. Kun aivan tusinapennun hinta on 1600€, tutkimuksien kalleudesta on turha kitistä varsinkaan, kun luustotutkimuksia ei tarvitse uusia. 

Asiasta toiseen. Kirjoituksessani havannakoirien lonkkadysplasiasta kaipailin pitemmän jakson tilastoa Havannalainen-lehteen. Joo. Unohdin, että jalostustietokannassa on myös tilasto-osio. Sitten lueskelin vuosien takaista juttuani havaneesien polvista. Käytin siinä esimerkknä omia koiriani. Juttu vaikuttaa näin jälkeenpäin siltä kuin pitäisin luksaatiota ja ristisidevaurioita samana asiana. En pidä. Ehkä ajatus kulki siten, että löysät polvet lisäävät ristisidevaurion riskiä? Ehkä kannattaisi ajatella, ennen kuin kirjoittaa ja myös lukea omat sepustukset huolellisesti ennen julkaisemista;)