Eipä ole juuri tullut istuttua läppärin ääressä, on ollut sen verran ihana puutarhasää. Puutarhaa kesäkuntoon laittaessa on samalla täsmentynyt, millaisia tuhoja viime talvi sai aikaan. Ruusuista heittivät henkensä kaikki Peacet ja Queen Elisabethit. Varsinkin jälkimmäisen tuho oli kyllä arvattavissa; sanotaanhan siitä ruusukirjassakin, että talvenkestävyys on huono. Neilikkaruusta paleltuivat maanpäälliset osat, mutta juurakosta pukkaa reipasta uutta kasvua. Myös maanpeiteruusut (Fairy, Charming Rose) menettivät maanpäälliset osansa kokonaan, mutta hentoa kasvua nousee juurakoista. En tiedä, kasvavatko ne riittävän vankoiksi kukkiakseen. Nina Weibullit ovat pärjänneet yleensä hyvin, mutta nyt niitä on ehkä kaksi joten kuten hengissä, jos on. Schneewittchenit ovat kanttuvei. Pari kokeeksi otettua kanadanruusua (en muista tarkempaa nimeä) ovat säilyneet hyvin; niitä mainostettiinkin talvenkestävinä. Harmi vain, että ne ovat kukkineet aika huonosti.Vähän tuli jo semmoinen olo, että luopuisinko ruusuista pensasruusuja lukuun ottamatta, mutta en  kuitenkaan. Ostin uusia taimia ja panostin talvenkestävyyteen.

Ruusut eivät kuitenkaan ole ainoita talvesta kärsineitä kasveja. Melkein kaikki syysleimut ovat kuolleet. Kärhöstä (Jackmanii) ei näy jälkeäkään, kuten ei myöskään loistosalvioista eikä siankärsämöistä (punainen ja keltainen puutarhalajike; luonnon kärsämöt kyllä rehottavat). Myös myskimalvat ja jopa kestävä maatiainen, harmaamalvikki, loistavat poissaolollaan.Tulppaaneista osa aivan ilmeisesti syötiin mukuloina, osa hävisi kai muuten vain ja osa kukki normaalisti. Muutamasta kymmenestä krookuksesta kukki vain kourallinen, samoin narsisseista. Narsissit ovat myrkyllisiä, mutta krookusten syömäkelpoisuutta en muista. Lehdestä luin, että sankat joukot kukkasipuleita on paleltunut suojaavan lumikerroksen puuttumisen vuoksi.

Monet kasvit nilkuttvat joten kuten hengissä, muutaman varren, oksan tai verson voimin kuten särkynytsydän, mustilanhortensia ja pallohortensia.

Talvesta teki poikkeksellisen se, että tammikuuhun asti oli suojasäitä ja märkää, eikä lunta ollut kuin nimeksi. Tähän saumaan iskivat kipakat, 30 asteeseen  kivunneet pakkaset, jotka kestivät pitkään. Se oli monille kasveille myrkkyä. Myös kaupungin puistoissa on paleltunut ja/tai kuivunut kasveja, kerrottiin lehdessä. Kevät on ollut  kuiva. Suhteellisen vähäiset lumet sulivat varhain, eikä lumien sulamisen jälkeen ole satanut juuri lainkaan. Niinpä jo nyt toukokuussa puutarhaa joutui kastelemaan, jopa sadettimella.

Ryhmäpuutarha-alueella monet ovat kärsineet tappioita, mutta erot menetyksissä ovat mielenkiintoisia. Esimerkiksi rinnetonteilla on pärjätty paremmin kuin tasaisella maalla. Se johtunee siitä, että  vesi ei jää jää seisomaan rinteeseen, joten olot  näillä tonteilla eivät ole  olleet pakkasten alkaessa yhtä surkeat kuin muualla.