Puutarhamökki siirtyi omistukseemme viime vuonna lokakuun 7. päivänä. Vietimme siis yksivuotissynttäreitä, työn merkeissä. Torstaina meillä oli saunanlämmitysvuoro. Se tulee vastaan noin kolmen vuoden välein. Naisten ja miesten sauna lämmitetään, myydään limpparia ja otetaan vastaan maksuja; useimmat tosin käyttävät vuosikorttia. Lopuksi siivotaan ja pestään saunat. Urakka on melkoinen. Mielenkiintoisin hetki koitti kuitenkin urakan lopussa. Yhdeksän kieppeillä illalla on säkkipimeää. Alueella ei ole minkäänlaista valaistusta. Useimmat mökitkin olivat pimeinä, joten niistäkään ei tullut valoa. Onneksi meillä oli taskulamppu ja ladattava lyhty mukana. Oli kyllä aika mukavaa ja kodikasta päästä oman mökin valopiiriin. Plussan puolelle jäi upea tähtitaivas.

Lauantaina oli viimeinen talkoopäivä ja sunnuntaina tyhjennettiin paineilmalla vesijohtoverkko. Juomavettähän siiinä ei kulje vaan lampivettä kastelutarkoituksiin. Hiljalleen mökkikylä vaipuu talviuneen. Monet pistävät mökkinsä kokonaan talviteloille, toistet pistäytyvät silloin tällöin. Tie alueelle aurataan, joten autolla pääsee perille talvellakin.

Mökin hankinta osoittautui loistopäätökseksi. Alueen mökit ovat eri-ikäisiä, vanhimmat 30-vuotiaita, muutama on vastikään rakennettu; omamme on noin 10-vuotias. Siitä syystä se oli perusmökkejä hinnakkaampi, mutta meillä oli tavoitteena, ettei heti tarvitse ruveta tekemään remonttia. Harkitsimme huolellisesti myös paikkaa ja löysimmekin mieleisemme: edessä on metsä, takana rakentamaton alue ja naapurit vain kummallakin sivulla. Hankintaa ei todellakaan ole tarvinnut katua! Tietysti poikkeuksellisen ihana kesä antoi oman säväyksensä fiiliksille.

Joka tapauksessa voin lämpimästi suositella ryhmäpuutarhamökin hankintaa. On todella näppärää pistäytyä vain kuuden kilometrin päähän kaupunkikämpästä ja olla heti luonnon helmassa. Pihalla riittää puuhattavaa mutta ei liikaa. Sitä paitsi työn määrää voi tietenkin itse säädellä. Joillakin on luomupiha, toisilla uskomattoman ihania viritelmiä. Naapureista on turvaa, heiltä saa apua - ja jos niin haluaa - seuraa. Lentopallo- ja tenniskenttä, kangaspuut ja kirjasto tarjoavat ajanvietettä. Saunominen on mahdollista yleisessä tai yksityisessä saunassa (mökkeihin ei saunoja saa rakentaa). Lammessa voi uida ja kalastaa. Alueella on rauhallista, mutta mitään erämaatahan se ei ole! Se kuitenkin sijaitsee natura-alueen reunalla, ja vieressä on myös luonnonsuojelualue. Ulkoilumahdollisuudet ovat loistavat.

Ripaus sosiaalisuutta ei ole puutarhamökkeilijälle pahitteeksi, mutta jokainen voi toki itse päättää, viihtyykö lähinnä omissa oloissaan vai haluaako luoda kontakteja. Saunavuoroista huolehtiminen on pakollista. Muuhun toimintaan voi osallistua tai olla osallistumatta.  Perusasujaimisto on jo iäkästä, joten mökit ovat alkaneet vaihtaa omistajaa. Ne tulevat harvoin julkiseen myyntiin; puskaradio yleensä riittää. Tyypillinen mökin omistaja on ehkä n. 50 - 70-vuotias; nuoria lapsiperheitä on jonkin verran.

Nyt alkaa olla edessä talvi -  ja kiihkeä kevään odotus! Uuden ruusupenkin teimme valmiiksi ja alustava istutussuunnitelma hahmottuu ruusukirjoja plaraten.