Sattuipa rakkailla Lemmikkipalstoilla silmään kysely, onko asiallista, että 6 kuukauden ikäinen käppänän pentu lenkkeilee päivittäin 6 - 8 km asvaltilla. Yllättävän moni vastasi, että asia on ok! Olen eri mieltä. Kerron miksi.

Ensinnäkin kuuden kuukauden ikäinen pienirotuinenkaan koira ei ole vielä aikuinen. Se on saattanut saada raamit valmiiksi, eli ei ehkä kasva enää korkeutta/pituutta, mutta keskentekoinen se on silti. Antaisin pennulle kasvurauhan, mikä ei tietenkään tarkoita, että pentu ei saisi liikkua juuri ollenkaan. Päinvastoin, sopiva liikunta on sen kehityksen kannalta tärkeää.

En myöskään pidä 6 - 8 kilometrin päivittäisiä lenkkejä näin nuorelle koiralle sopivina. Liika on liikaa. Sen kuuden kilometrin lenkin voi silloin tällöin heittää, jos välttämättä haluaa. Ja jos suinkin mahdollista, en lenkkeilyttäisi mitään koiraa päivittäin 6 - 8 kilometriä kovalla asvalttialustalla. Se tulisi kyseeseen vain, jos muulla alustalla lenkkeily ei kerta kaikkiaan olisi mahdollista, ja silloinkin voi kysyä, miksi on otettu koira sopimattomiin olosuhteisiin. Vaihteleva, epätasainen maasto on paras, nurmikko ja hiekkatie kelpaavat myös.

Näillä helteillä asvatti on myös todella kuumaa, joten se ei senkään vuoksi sovellu koiran lenkkeilyalustaksi kuin korkeintaan aamu- tai iltaviileällä ja yöllä.