Kirjoitin tässä blogissa jokin aika sitten, miten sisko oli luullut nähneensä havannnakoiran mutta koiran seurassa istunut pappa oli väittänyt sen olevan schipperke. Koira oli ollut vaalea. Minulla ja siskolla on tietenkin oletuksena, että sipukka on musta, kuten FCI:n rotumääritelmässä edellytetään. Nyt sitten luin Koiramme-lehden jutusta (P. Heikkinen-Lehkonen), että Briteissä sipukka voi olla myös keltainen! Sehän piti nähdä, joten ei kun googlaamaan. Niinpä näkyi olevan sikäläisen rotuyhdistyksen sivuilla kuvia myös keltaisista sipukoista, ainakin open show -tasolla palkittunakin.

Olisiko siskon näkemä koira voinut olla keltainen sipukka? Istumassa edestäpäin  nähdyn koiran turkin pituutta ei ehkä tule tarkkaan havannoitua? Korvat? Pystykorvaiset saavat kyllä väänneltyä korvansa oveliin asentohin, ja voisihan kyse olla jostain maanantaikappaleesta, jonka korvat eivät ollenkaan ole rotumääritelmän mukaiset vaan lupat. Mutta silti, kyllähän sipukan ja havannan olemus ovat kaukan toisistaan. Ei ole juuri muuta yhteistä kuin pieni koko. Ehkä ongelma ratkeaa ajan kanssa. Olen yrittänyt tiirailla, näkyisikö tätä havanna-sipukkaa, toistaiseksi onnistumatta. Voi olla, että kyse oli jostain vierailijasta eikä näissä maisemissa asuvasta koirasta, mutta pidänpä silmät auki. 

Mikähän näiden brittien keltaisten sipukoiden tausta mahtaa olla? (Netistä sekin olisi varmaan selvinnyt, mutta en viitsinyt tutkia.) Onko rodun maatiaiskannassa ollut tai onko yhä erivärisiä koiria vai onko keltainen väri saatu rotuun risteytyksillä ja jos on, niin minkä rodun/rotujen avulla? Pidetäänkö värit aina erillään vai pyöriikö homma periaatteessa samalla lailla kuin mustien ja keltaisten labukoiden kanssa? 

Suomalaisesta tuntuu omituiselta, että rodun kotimaan rotumääritelmälle viitataan kintaalla, mutta se on näitä koirakulttuurin eroja. Samoin menettelevät myös ainakin jenkit. Luin aikoinaan haastattelun, jossa amerikkalaiselta kasvattajalta kysyttiin tästä asiasta. Hän oli ihan pöyristynyt: Miten muka eurooppalaiset voisivat sanella, millaisia koiria USA:ssa saisi kasvattaa! Me päätämme sen itse. Just.