Valtion yhtiö Posti Group tjsp. ilmoitti viime viikolla, että Kuopion ainoa postikonttori (siiis postin oma, ei asiamiesposti) aiotaan sulkea. Kauppojen yhteydessä olevia postipalvelutiskejä ja itsepalvelulaatikoita on toki siellä täällä; käytän niitä itsekin. Mutta että 120 000 asukkaan kaupungista suljettaisiin varsinainen posti, ei mahdu kaaliin. Koska Kuopio on maakunnan suurin kaupunki, postin omia konttoreita ei ilmeisesti ole muuallakaan koko maakunnassa? Kuvaan kuuluu, että kaupungin laidalla 30 kilometrin päässä keskustasta oleva Karttulan taajama (entinen kunta) on ollut pitkään ilman minkäänlaista postia. Postinkulku myös takkuilee, mistä lehtien yleisönosastot kertovat jatkuvasti.

Tätä kehityssuuntaa ei voi hyväksyä. Postipalvelut pitää rinnastaa sellaisiin  peruspalveluihin kuin esimerkiksi koulutus tai terveydenhuolto, joiden ei tarvitse tuottaa voittoa. Myös VR saa olla tappiollinen; ihmisten pitää päästä liikkumaan. Irvokkainta postissa on sen pääjohtajan palkka + palkkiot: noin 82 000 €/kk viime vuonna.  Jos mahdollista, vielä tympeämpää on, että postin palveluja aiotaan siirtää Viroon ja on aikaisemmin siirretty  esim. Filippiineille, mikäli lehtitiedot pitävät paikkansa.

Postissa ja valtion hallinnossa pitää ymmärtää, ettei valtion palvelujen häviäminen ole mikään pikku juttu. Päinvastoin, se demonstroi hyytävällä tavalla sitä kehitystä, jonka päätteeksi me syrjäseutujen asukkaat joudumme toteamaan: viimeinen sammuttaa valot.