Pirjo Hassinen on niitä kirjailijoita, joiden uutuuden  hankin käsiini ja yleensä myös luen. Niinpä tartuin uteliaana myös tänä syksynä ilmestyneeseen teokseen Sauna Paradis. Kuinka ollakaan, lukeminen lähti liikkeelle aika takkuisasti. Minulla on nykyään periaate, että jos kirja ei 50 ensimmäisen sivun aikana vakuuta, en ryhdy sitä väkisin jankkaamaan läpi. Luettavaahan on tarjolla rajattomasti; on pakko priorisoida. Toisaalta olin lukenut teoksesta kaksi laajaa, myönteistä arvostelua, mikä sai minut raahautumaan eteenpäin. Jotainhan tässä täytyy olla, ajattelin.

Sauna Paradisessa on kaksi keskeistä henkilöä, kirjailija Anna ja Lauri (mikä hänen ammattinsa nyt olikaan?). Lauri saapuu Annan luentotilaisuuteen ja pyytää Annalta apua: Lauri haluaisi palauttaa mieleen lapsuudessaan vaikuttaneet ihmiset; rakennukset ja miljöön hän muistaa. Anna on asunut lapsena hänen naapurissaan ja lisäksi Annan perheellä on ollut yleinen sauna Paradis, jossa Anna on tarkkaillut näitä ympäristönsä ihmisiä.  Lauri myös epäilee, että on jollain tavalla syypää tai osallinen isänsä kuolemaan, mutta ei muista miten. Näitä muistoja aletaan sitten keriä auki.

Pidin pitkään kirjan perusasetelmaa jotenkin väkinäisenä, vaikka komensin itseäni että äläs nyt, onhan se ihan mahdollinen ja sitä rataa. Kirjan viimeisen kolmanneksen aikana aloin kuitenkin "uskoa" rakennelmaan. Ja kirjakin muuttui kiinnostavammaksi. Sauna Paradisessa on kyse muistamisesta ja muistoista eli asioista, jotka ovat toisaalta ajattomia mutta myös viime aikoina entistä aktiivisemman kiinnostuksen kohteiksi nousseita. Osittain tämä johtunee suoranaisten muistisairauksien lisääntymisestä. Tutkijoita ja meitä maallikkojakin askarruttaa, minkälainen neuro-psykologinen (?) prosessi muistaminen onkaan. Tai miksi ja mitä unohdamme? Miksi kaksi ihmista muistaa saman tilanteen eri tavoin? Ovatko toisen muistikuvat "oikein" ja toisen "väärin" vai pitäisikö hyväksyä, että muistaminen on ikään kuin suhteellista tai mosaiikkimaista, sirpalaeista ja  täydentyvää.

Kun Anna ja Lauri kelaavat auki lapsuuttaan, myös Anna saa siihen uusia näkökulmia. Loppujen lopuksi Laurin ongelmaan löytyy ratkaisu. Pikkasen tosin  ajattelin siitä, että jopas nyt jotakin. Ja Annakin kuulee uutisen, jonka avulla Lauri on pitänyt häntä koukussa. Sen pituinen se.

Loppua kohden Sauna Paradis petrasi juoksuaan. Aion vastedeskin hankkia käsiini Pirjo Hassisen uutuusteoksen - ja lukea sen.