Tässä vaalituloksessa on sulattelemista, ja kommentaattoreille, tutkijoille ynnä muille selittämistä vielä pitkäksi aikaa. Odotan näitä tulkintoja uteliaana: miksi ja millaiset ihmiset lopulta äänestivät persuja?  Itse en todellakaan uskonut persujen mykistävään menestykseen vaan arvelin gallupkannatuksen lässähtävän jonnekin 13 prosentin tienoille. Minulle tuli yllätyksenä myös, että nimenomaan keskustasta valui äänestäjiä persujen laariin. Persujen taustahan on pienviljelijöiden puolueessa, välissä SMP, mutta tätä kansanosaa ei enää ole olemassa. Millaiset keskustalaiset irtosivat perinteestä tai jättivät äänestämättä?

Persujen valituiksi tulleet ehdokkaat ovat  valtakunnallisesti tuntemattomia, muutamia julkkiksia lukuun ottamatta. Niinpä en osaa olla mitään mieltä siitä, millaisiin henkilöihin valinta on kohdistunut. Oman vaalipiirini persujen ääniharava on kuitenkin esiintynyt julkisuudessa sen verran, että hänestä on muodostunut jonkinlainen mielikuva: tietämätön, tökerö ja typerä - anteeksi vain. Unissanikaan en olisi häntä äänestänyt, kuten en koko puoluettakaan.

Seppo Kääriäinen oli kommentoinut vaalivalvojaisissa mielestäni osuvasti, että kansa näytti poliittiselle eliitille keskisormea. Toinen konkari, Lasse Lehtinen, puhui myös viisaita: hallintoonsa ja elinehtoihinsa tyytymättömät suomlaiset eivät ryntää kadulle polttamaan autoja ja heittelemään kiviä; he protestoivat äänestämällä vaaleissa.

En ole hurmaantunut  Timo Soinista.  Soinin esiintyminen julkisuudessa on kuitenkin taitavaa. Hän onnistuu vaikuttamaan siltä, että on oma itsensä, Timo Soini, sen sijaan että esittäisi puoluejohtaja Timo Soinia. Myös Paavo Arhinmäki vaikutti aidosti omalta itseltään. Jutta Urpilaisesta karsiutui vaalitaistelun aikana pahin muovisuus, ja kalkkiviivoilla hänkin alkoi jo vaikuttaa rennon luontevalta. Jyrki Kataisen ikimyönteiseen kiiltokuvamaisuuteen kaipaisi särmää. Mari Kiviniemi on jotenkin neutraali ja korrekti hahmo. Onko se hänen ongelmansa? Minusta hän ei ainakaan epäonnistunut vaalitenteissä. Jokin muu sitten kai mättää? Anni Sinnemäki pärjäsi tenteissä paremmin kuin odotin ottaen huomioon hänen ongelmansa (?) artikuloinnissa. Muuten vihreiltä tuntui olevan pallo hukassa. Tätä puoluetta olen joskus äänestänyt, mutta eipä tullut nyt mieleen.

Omaa ehdokastani en valitse puoluejohtajan imagon perusteella. Ehdokkaan osaaminen, näytöt ja puolueen painotukset ratkaisevat. Että miten kävi? Huonosti. Ehdokkaani ei mennyt läpi, mutta hilkulla oli.