Helsingin kirjamessujen aikaan viestimissä keskusteltiin sähköisen kirjan tulevaisuudesta ja esiteltiin Suomessa saatavilla olevia ratkaisuja. Vaikuttaisi toistaiseksi niin sekavalta, että omalta osaltani jään odottamaan, mihin suuntaan kehitys lähtee menemään. Sitä en ymmärrä ollenkaan, miksi sähköinen kirja pitäisi kokonaan torjua, niin kuin jotkut näyttävät tekevän. Minusta se vaikuttaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta, ja tulen varmasti  ennen pitkää hankkimaan lukulaitteen. Tuskin luovun paperikirjoista kokonaan, jos niitä vain on olemassa.

Kuvittelisin, että nämä formaatit tulevat pitkään tai aina elämään rinnakain. Kesämökille olisi kätevää ottaa mukaan lukulaite. Jos lukulaitteeessa olisi myös tietokoneen perustoiminnot, se korvaisi läppärin, jota tosin en itse kanniskele mukanani minnekään muualle kuin mökille, enkä useimmiten sinnekään. Sähköisen kirjan lisämateriaalit voisivat myös olla hauskoja. Mahdollisuudethan olisivat rajattomat. Kaikki kirjat eivät "istu" lukulaitteeseen. Esimerkiksi taidekirjat ovat kauniita esineitä, jollaisia ainakin toistaiseksi haluan omistaa paperiversioina.

Viimeisimmän muuton yhteydessä karsin tiukalla kädellä kirjojani. Varsinkin vanhentunut tai muuten tarpeeton tietokirjallisuus sai kyytiä. Kaunokirjallisuutta sen sijaan en raaski hävittää. Joka tapauksessa sain vähennettyä kirjat siten, että ne mahtuvat työhuoneeseen ja olohuoneessa olevaan karuselliin, jossa ovat ns. suurteokset. Uusien kirjojen ostamisen olen yrittänyt minimoida. Joskus kuitenkin palkitsen itseni jollain heräteostoksella, ja toisinaan kyllästyn jonottamaan mielenkiintoista uutuutta kirjastosta. Niinpä hyllyt alkavat taas täyttyä, ja huomasinkin jo  mittailevani makuuhuonetta sillä silmällä, missä olisi kirjahyllylle tilaa. Sähkökirja poistaisi tällaiset kirjojen sijoitusongelmat. Toisaalta kirjahyllyt ovat myös osa sisustusta ja kämpän tunnelmaa. Toki kirjoilla on myös osoitettu kodin "sivistystasoa". Mikähän sen ulospäin näkyväksi mittariksi tulisi, jos kirjahyllyjä ei olisi? Vai onko itse asiassa lukeneisuuden arvostus jo mennen maailman haikuja, joten sen osoittamiseenkaan ei ole tarvetta?