Menetettyäni Lunan pyometraan, olen joutunut miettimään, pitäisikö nyt kolmevuotias Rosita steriloida. Kaikki koirani kautta vuosikymmenten ovat olleet leikkaamattomia narttuja. Niistä kolme on sairastunut märkäkohtuun: noutaja 5-vuotiaana, cockeri 10-vuotiaana ja  havannankoira Luna 12-vuotiaana. Näillä koirilla ei ollut jälkeläisiä, joten pennutusten tuomaa suojaa märkäkohtua vastaan niillä ei ollut. (Cockeri unohtui edellisestä jutustani, koska se eleli vanhoilla päivillään vanhempieni ja ennen kaikkea siskoni koirana. Hän myös päätti sen leikkauksesta ja huolehti hoidosta leikkauksen jälkeen.)

Noutaja ja cockeri  toipuivat sterilointileikkauksesta hyvin. Noutaja  eli 12-, cockeri 13-vuotiaaksi. Kumpikin kasvatti leikatuille nartuille tyypillisen turkin. Alkujaan niukkaturkkisesta noutajasta tuli itse asiassa kauniimpi.  Sen karvanlaatu muuttui mutta ei mennyt  hankalaksi. Cockerin ennestäänkin runsas turkki runsastui  ja sen laatu heikkeni selvästi. Trimmauskoneelle ja sakseille oli totisesti käyttöä! Virtsankarkailua ei noutajalle tullut, mutta cockerille tuli. Kummankin luonne muuttui tiukempaan suuntaan. Noutajalla se näkyi suhtautumisessa vieraisiin koiriin: minun silmilleni ette muuten hypi! On mahdotonta tietää, olisiko lempeästä noutajasta ilman sterilointiakin tullut iän karttuessa  itsevarmempi; vihaista siitä ei kuitenkaan tullut. Cockerin käytöksestä minulla on hämärämpi kuva, koska en ollut se kanssa tekemisissä päivittäin, joten ei siitä sen enempää. 

Plarasin nettiä päivittääkseni tietoni steriloinnista. Mitään järin uutta ei itse asiassa tullut vastaan, mutta yksi yllättävä tieto sentään: Katariina Mäki (www.katariinamaki.com) kertoo sterilointia käsittelevässä artikkelissaan, että Norjassa terveen koiran sterilointi olisi kokonaan kiellettyä! Jutussa tämä tieto menee Opaskoirakoulun Merja Dahlbomin piikkiin. Etsin tätä tietoa Norjan kennelliiton nettisivuilta, mutta en löytänyt. Kaikenlaista muuta eettistä ohjetta  löytyi. Kielto olisi kyllä linjassa Norjan muiden ratkaisujen kanssa. Sehän on mm. kieltänyt piiskan käytön raveissa sekä parsinavetat. Sudet sen sijaan ovat Norjassa lainsuojattomia.

Steriloinnista käydyissä keskusteluissa osa kertoo, ettei koira  muuttunut ainakaan kielteiseen suuntaan, osa taas raportoi tyypillisistä haitoista kuten virtsankarkailusta.

En oikeastaan tullut netin avulla hullua hurskaammaksi. Onneksi päätöksellä ei ole kiire. Rositan juoksuaika voi alkaa milloin tahansa, mistä seuraa, että sterilointi olisi mahdollista toteuttaa vasta loppukesällä. Joten jatkanpa asian vatvomista.