Sain luettua kaikki Finlandia-palkintoehdokkaat. Kolme niistä olin lukenut jo aikaisemmin, ja toiset kolme luin ehdokkaiden julkistamisen jälkeen. Kenelle siis antaisin tämän palkinnon? Siihen ei nyt ole helppo vastata, tuskin on milloinkaan. Romaanit ovat aina jotenklin yhteismitattomia. Yritän kuitenkin.

Ensin panen ehdokkaat järjestykseen kaunokirjallisen laadun perusteella:
1. Emme enää usko pahaan
1. Laudatur
3. Tankkien kesä
4. Eurooppalaiset unet
4. Akvarelleja Engelin kaupungista
6. Lopotti
 
Kuten näkyy, en osaa sanoa, onko Korhosen vai Sandströmin teos parempi. Ne ovat erilaisia. Emme enää usko pahaan on tavallaan kansanomaisempi kuin Laudatur, joka on tyypiltään enemmän hevijuusereiden kirja. Kolme seuraavaa teosta luettelossani ovat aika tasaväkisiä; olisin voinut sijoittaa ne toisenlaiseenkin järjestykseen.  Tankkien kesä on rutinoituneen kirjailijan luotettavaa laatua; vaivaisiko sitä  yllätyksettömyys? Eurooppalaiset unet on hieman epätasainen; siksi olen sijoittanut sen Tankkien kesän jälkeen. Sinänsä ansiokas Akvarelleja Engelin kaupungista kiinnostanee varsinkin pääkaupunkilaisia. Minulle se jäi vähän vieraaksi. Lopotti on mielestäni - anteeksi vain - väärässä seurassa. Ehkä olen Lopottia kohtaan epäoikeudenmukainen. Luin Lopotin heti  sen ilmestyttyä, joten se ei ole enää niin kirkkaana muistissani kuin juuri luetut teokset. Se on jäänyt mieleeni kirjana, joka on "ihan hyvä" mutta ei mitenkään päräyttävä lukukokemus eikä Neljäntienristeyksen veroinen.
 
Toisen listan teen silkan tykkäämisen eli henkilökohtaisen lukukokemuksen perusteella:
1. Emme enää usko pahaan
2. Tankkien kesä
3. Eurooppalaiset unet
4. Akvarelleja Engelin kaupungista
5. Lopotti
6. Laudatur
 
Kirjasäätiön lukijaäänestyksessä äänestän Finlandia-voittajaksi Riku Korhosen teosta Emme enää usko pahaan. Jos voittajasta pitäisi lyödä vetoa, veikkaisin Laudaturia. Sitä auttanee suomenruotsalaisuus. Tai sitten ei.
 
P.S. Olisin halunnut nähdä Finlandia-kisassa Iida Rauman romaanin Seksistä ja matematiikasta ja ehkä myös Antti Ritvasen Miten muistat minut tai Minna Rytisalon romaanin Lempi. Kaikki taitavat olla esikoisromaaneja, joten niillä on kenties toivoa menestyä HS:n esikoisromaanien kilpailussa.
 
P.S. Klo 20.20: Enpä muistanutkaan, että HS:n palkinto jaetaan tänään. Sen on näköjään voittanut Hanna Weselius romaanillaan Alma! (huutomerkki kuuluu kirjan nimeen). En ole lukeneut enkä taida vähään aikaan lukeakaan. Nyt minua vaivaa kirjallisuusähky. Ehkä sitten joulunpyhinä tutustun Weseliukseen.