Katsoin eilistä välikysymyskeskustelua noin tunnin ajan. Hämmästyin, kun tänään luin, että istunto oli kestänyt jonnekin neljän tienoille, siis yöllä. Mitä järkeä? Yöllä ei voi edes esiintyä äänestäjille. Tuskin monikaan meistä   viihtyy välikysymyskeskustelun ääressä tunnista toiseen.

Keskustelu oli reipasta, ja monet argumentoivat hyvin. Välillä tuli mieleen ihan brittiparlamentti, joka on tarjonnut meille verratonta polittista viihdettä. Order! Toisaalta: kyllähän nämä lapset ovat myös politiikan teon pelinappuloita. Vasemmistoliiton V. Honkasalo kysyi ääni väristen, kuka ottaa vastuun, jos suomalainen lapsi kuolee leirillä. Oi, kukahan se mahtaisi olla? Minusta vastuu on lapsen vanhemmalla tai vanhemmilla, jotka ovat lähteneet tälle alueelle.

Lapsen kuolema on toki aina murheellinen tapahtuma, joka on pyrittävä estämään silloin, kun se on mahdollista, mutta suomalaisen lapsen kuolema ei ole isossa kuvassa yhtään sen kummempi  kuin niiden kymmenien tuhansien, jotka köyhissä maissa kuolevat sairauksiin, jotka voitaisiin  ehkäistä tai hoitaa, nääntyvät aliravitsemukseen tai liian raskaaseen työhön hikipajoissa, menehtyvät synnytykseen, johon joutuvat liian nuorena,  jotka raastetaan kotoaan tai koulusta ja jätetään raiskattuina tai tapettuina  tienposkeen tai pakotetaan jonkin järjettömän konfliktin rintamalle räjähdeliivit päällään tai miinanraivaukseen iankaikkisen elämän lupauksin. Toteutuvatko lapsen oikeudet näiden lapsien elämässä? Nostetaanko heidän kohtalostaan meteli? Vai vastaako yksi suomalainen lapsi 1000 kurjuuteen syntynyttä vai kenties 100 000:ta  tai 1 000 000:aa? 

Pääministeri Marinkin onnistui päästämään suustaan sammakon kysyessään, eikö kokoomuksen edustajia hävetä. Onko meillä tosiaan varaa siihen, että polittinen keskustelu kärjistyy ja lapsellistuu Trumpin tasolle? Oikeistopopulisteja nimitetään populisteiksi aivan syystä. Miksi ei juuri puhuta vasemmistopopulismista? Syytä olisi.

Jos nyt joku tämän jutun luettuaan kuvittelee, että minä olen persu, kokoomukselainen, keskustalainen tai minkä tahansa puolueen kannattaja, niin voin kertoa, että en ole. Olen koko ikäni ollut liikkuva äänestäjä ja sellaisena aion pysyä.