Kennelliiton toimista saa aina näitä jatkokertomuksia. Lueskelin erästä nettisivustoa ja voi herttinen sentään, minkälaista juttua oli irronnut uudesta kasvattajasitoumuksesta. Maalaillaan kaikenlaisia uhkakuvia painostuksesta erottamiseen, keksitään ihmeellisiä korvausvelvollisuuksia, jos koira ei toimikaan metsällä tai menesty näyttelyissä jne. Eli huhumyllyä pyöritetään ihan täysillä. Tämä kaikki olisi estettävissä, jos Kennelliitto hoitaisi tiedottamisen kunnolla. (Tosin niitäkin hörhöjä aina on, jotka kaikesta tiedottamisesta huolimatta repivät omasta päästään mitä tahansa.)

Vilkaisin Kennelliiton nettisivut tarkistaakseni, mitä siellä sanotaan tästä kasvattajasitoumuksesta. Ehkä olen puusilmä, mutta en parhaalla tahdollakaan löydä muuta ohjetta kuin, että kaikkien kasvattajien on vuoden loppuun mennessä allekirjoitettava tämä uusi kasvattajasitoumus. Ihanko totta?

Haluaisin vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin:

1) Jos en allekirjoita sitoumusta vuoden loppuun mennessä, enkö todellakaan voi allekirjoittaa sitä myöhemmin?

2) Jos en allekirjoita sitoumusta ollenkaan, niin seuraako siitä mitään muuta kuin, että pentujen rekisteröinti maksaa enemmän?

3) Jos allekirjoittamatta jättämisestä on jotain muita seuraamuksia, mitä ne ovat?

4) Osa kasvattajista - kuten minä itsekin -  on saanut kennelnimensä aikana, jolloin ei vaadittu minkään sitoumuksen allekirjoittamista. Ilmeisesti heiltäkin nyt vaaditaan allekirjoitus päinvastoin kuin netissä väitetään? (Itse tosin olen allekirjoittanut pari näitä myöhemmin voimaan tulleita sitoumuksia, mutta siis vasta sen jälkeen kun olen jo saanut kennelnimen, ellen väärin muista...)

5) Kasvattajasitoumus on voimassa, vaikka kasvattaja eroaisi Kennelliitosta. Jos siitä haluaa luopua, se pitää  erikseen irtisanoa. Miten tämä on mahdollista? Kennelliiton säännöthän koskevat vain sen jäseniä. Eronnut jäsen ei ole jäsen eikä hänellä voi olla velvoitteita Kennelliittoa kohtaan.

6) Jos kasvattaja erotetaan Kennelliitosta, raukeaako kasvattajasitoumus automaattisesti vai jääkö se voimaan? (Erottaminen on eri asia kuin vapaaehtoinen eroaminen.)

7) Jos sitoumus ei näin ollen ole kytköksissä Kennelliiton jäsenyyteen, voiko myös ei-jäsen allekirjoittaa sitoumuksen liittymättä Kennelliittoon?

8) Voiko koiria edelleen rekisteröidä rajoittamattomasti ilman kennelnimeä ja ilman kasvattajasitoumusta? Tämä asia on vuosien varrella vaihdellut. Yhteen aikaanhan esim. nimen ottaminen oli pakollista kolmen (?) pentueen jälkeen.

 9) Voiko kennelnimen irtisanoa ja jatkaa kasvattamista "nimettömänä". Juu en tiedä, miksi joku näin tekisi, mutta ihan teoriassa kiinnostaa.

Näköjään osa kysymyksistä jo luisteli kasvattajasitoumuksen ulkopuolelle, mutta haitanneeko mittään.