Mankellin teos Savuna ilmaan on ilmestynyt suomeksi vasta tänä vuonna. Esipuheessa Mankell kertoo hahmotelleensa talousrikoksista kertovaa aihetta jo 1995. Teemasta syntyi ensin vuonna 1999 kuvattu tv-sarja, muutamaa vuotta myöhemmin myös nyt suomennettu romaani.

Romaanin keskeinen hahmo on nuorehko syyttäjä Louise Rehnström. Louisalla on alkoholiongelma; hän lipittää votkaa pitkin työpäivää. Louisen aviomies on kunnanneuvos Henrik R. Pariskunta on lapseton. Louisan läheisiä työtovereita ovat poliisi Tornman ja esimies, syyttäjä Love Egnell. Tapahtumat lähtevät liikkeelle siitä, kun luodolta löytyy pääkallo, jonka ensin oletetaan kuuluneen kadonneelle talousrikolliselle Bengt Ingemarssonille. Louisa ryhtyy kuitenkin penkomaan juttua muiden vastustuksesta huolimatta. Käy ilmi, että myös hänen todennäköisesti itsemurhan tehnyt isänsä on menettänyt rahansa Ingemarssonin huijauksissa ja että niissä on ollut mukana myös aviomies Henrik.

Mankell ottaa voimakkaasti kantaa talousrikollisuutta vastaan. Teoksen "hyvikset" ovat raivoissaan siitä, että koneisto saa kyllä kiinni mitättömiä pikkutekijöitä, mutta valtavia huijauksia tehneet talousrikolliset joko välttävät syytteet kokonaan tai vapautetaan "syyttöminä",  siirtävät rahansa turvaan ja ulkoistavat itsensäkin Ruotsin poliisin tai Interpolinkin ulottumattomiin uuden henkilöyden turvin. Mankellin syyttävä sormi ei kuitenkaan osoita vain tätä  rikollisten kärkijoukkoa kohti. Kourallinen taitaviakaan huijareita ei saa merkittäviä tuloksia aikaan yksin. Tarvitaan siipeilijöiden ja yhteistyökumppaneiden  verkosto, johon kuuluvat ovat valmiita venyttämään omaa moraaliaan henkilökohtaisen hyötymisen toivossa. Se että tällainen verkosto on luotavissa kertoo Mankellin mielestä perustavalaatuisista muutoksista ruotsalaisessa yhteiskunnassa. Se on voimaton markkinavoimien edessä yleensä ja erityisesti myös silloin, kun laki, perinteinen moraali ja oikeudenmukaisuus heitetään romukoppaan ikään kuin ne koskisivat vain "hitaampia". Osaavammat eli roistot sen sijaan poimivat niistä ne osaset, jotka edistävät heidän omanvoitonpyyntiään ja viittaavat kintaalla jämille.

Henning Mankell on juuri nyt poikkeuksellisen ajankohtainen, olihan hän mukana laivasaattueessa, joka pyrki saarrettuun Gazaan. Mankell ei vain kirjoita vaan myös toimii paremman tulevaisuuden puolesta.