Kiusasinpa taas itseäni vilkaisemalla Lemmikkipalstojen Apulaa, jossa myydään pentuja. Eikös taas löytynyt yksi raivostuttava ilmoitus: myydään havannankoiran pentuja, joita ei rekisteröidä, vaikka vanhemmat ovat havannankoiria. Miksi hitossa niitä ei rekisteröidä, jos se olisi mahdollista? Rekisteröimättä jättäminen on karhunpalvelus pennun ostajia ja rotua kohtaan!

Olenkohan rähissyt tästä asiasta aikaisemminkin? Todennäköisesti olen, mutta tulen jankuttamaan samaa asiaa maailmantappiin saakka: puhdasrotuisten tai sellaisiksi väitettyjen mutta rekisteröimättä jätettyjen koirien kasvattajat ovat (suomalaisessa koirakulttuurissa) koiraharrastuksen pohjasakkaa. Esimerkiksi tietoisesti sekispentuja kasvattavat ovat tähän lusmusakkiin verrattuna reilua porukkaa olettaen, että sekiksiä kasvatetaan samoin eettisin perustein kuin vastuuntuntoiset rotukoirien kasvattajat kasvattavat omiaan.

Asia on siten, että kukaan ei voi kasvattaa esimerkiksi rekisteröimättömiä havannankoiria, elleivät jotkut ensin kehitä tätä rotua ja toiset sitten yritä vaivojaan säästämättä ylläpitää rodun ansiokkaita ominaisuuksia ja viedä rotua eteenpäin omilla kasvateillaan. Nämä ihmiset saavat myös tuntea nahoissaan epäonnistumiset, joita jokaiselle tulee vastaan jossain vaiheessa.

Tähän kuvioon sitten tupsahtaa rekkaamattomien kasvattaja, joka poimii rusinat pullasta antamatta omaa panostaan rodun hyväksi. Samalla hän riistää tämän mahdollisuuden usein tietämättömiltä pennunostajilta, jotka ajattelevat tarvitsevansa rekisteripapereita vain näyttelyjen vuoksi. "Ei me olla näyttelyistä kiinnostuneita."  En minäkään ole, vaikka käytänkin koiria näyttelyissä. Esitän koiran näyttelyssä, koska kasvattajan on tärkeää saada tietoa kasvattiensa ominaisuuksista. Jos kyseessä on oma kasvattini, tunnen toki sen ominaisuudet ilman näyttelyitäkin. Siinä tapauksessa arvostelut antavat tietoa jalostusyhdistelmän onnistumisesta muille harrastajille.

Rekisteröimättömästä koirasta voi kasvaa kaunis ja muiltakin ominaisuuksiltaan hyvä yksilö. Jalostusainesta, kenties? Sitä voi toki käyttää pentujen aikaansaamiseen, mutta jälkeläiset ovat ja pysyvät rodun ulkopuolella. Rodun kannalta ne ovat hukkaan heitettyä materiaalia. Joskus käy myös niin, että muutaman vuoden vartuttuaan perheen lapset haluaisivatkin harrastaa koirallaan esimerkiksi juniorhandlerkisoja tai muita rekisteröidyille rotukoirille rajattuja lajeja. Sepä ei onnistu.

Joskus rekkaamattomien kasvattajat väittävät ostajille, että koiran voi itse myöhemmin rekata. Eikä voi!