Oikeutta eläimille -yhdistyksen video koirien kaltoinkohtelusta koulutuskentällä on herättänyt ansaitsemaansa huomiota. Nettiajalle tyypilliseen tapaan se on kuitenkin synnyttänyt myös yliampuvia reaktioita, suoranaista lynkkausmielialaa. Se on tarpeetonta,  vastenmielistä ja vastuutonta varsinkin, kun kohteeksi ovat  ilmeisesti  joutuneet myös ihmiset, jotka eivät ole mukana tapauksessa.

Videolla esiintyvistä ihmisista on tehty rikosilmoitus. Poliisi tutkii, onko kyse eläinsuojelurikoksista. Jos asia etenee oikeuteen,  oikeus viime kädessä ratkaisee asian ja  päättää mahdollisista rangaistuksista. Näin toimii oikeusvaltio.

Asiaan ovat reagoineet myös Saksanpaimenkoiraliitto, Suomen Palveluskoiraliitto ja Suomen Kennelliitto. Kukin on julkaissut toimenpideohjelman, miten edetään tästä eteenpäin. Aika näyttää, onko näistä toimista hyötyä. Kerran omaksutut asenteet ja käytänteet istuvat sitkeässä, ja ne on aina mahdollista piilottaa ja ylläpitää puhtoista julkisivua. Mutta yritystä suunnanmuutokseen siis on. Ainakin Kennelliitolla on käytössään myös omia  sanktioita. 

Kouluttajien rooli muutoksen aikaansaamisessa (se olisi jo pitänyt saada aikaan!) on aivan keskeinen. He ovat yhteisössään auktoriteetteja, jopa ihailtuja guruja. Koiran ohjaajaan  kohdistuu koulutuskentällä myös koko yhteisön paine. Kun ohjaajaa sitten käskytetään lyömään koiraa päähän, vaatisi selkärankaa todeta, että en muuten lyö. Tämä ei tietenkään poista itse kunkin henkilökohtaista vastuuta omista tekemisistä. 

Kennelliiton lisäksi myös toinen dinosaurus, Suomen Hippos, on lopultakin havahtunut toimintaympäristönsä muutokseen. Hevosharrastuksen kohtalo ei enää olekaan vain harrastajien ja ammattilaisten itsensä käsissä, vaan esimerkiksi  raviurheilulle tarvitaan yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä, joka on yhä enevässä määrin riippuvaista hevosten hyvästä kohtelusta. Niinpä Hippos teki eläinsuojeluilmoituksen hevosen sopimattomasta kohtelusta Jyväskylän raveissa 19.2.  Olettaisin, että kyseessä on ns. varoittava esimerkki. Jos pelkät ohjeet, säännöt  ja Hippoksen omat sanktiot eivät auta, niin sitten pannaan kovat piippuun. Muutoksen on tapahduttava.