Koirien kanssa lenkkeillessä ehtii ajattelemaan kaikenlaista. Eräänä päivänä havahduin siihen, että en juuri viitsi pysähtyä rupattelemaan vastaan tulevien koirantaluttajien kanssa. Tuttujen lähinaapureiden kanssa vaihdan toki sanasen. Kelasin taaksepäin ja keksin, että isoin muutos tapahtui varmaan silloin kun muutin kaupungin laidalta toiselle. En enää viitsinyt tutustua uuden  alueen koiraporukoihin. Enää ei ole mielenkiintoa kuunnella, miten meidän Pepi sitä ja meidän Pepi tätä, ja sitten eläinlääkäri sanoi niin, ja minä sanoin siihen näin ja päläpälä.

Aikoinaan ventovieraidenkin kanssa juttelu oli minusta hauskaa ja koirat ehtymätön aihe. Ihan noviisina sai kokeneemmilta hyödyllisiä vinkkejä ja jossain vaiheessa pystyi jo itse opastamaan äkkinäisempiä, jos joku sattui neuvoja tarvitsemaan ja ennen kaikkea haluamaan. Pyytämättä ei neuvoja juuri kannata ruveta tuputtamaan. Monen koiranulkoiluttajan kanssa muodostui vuosien varrella jännä tuttavuus: koirien nimet tiedetttiin, ehkä ihmisen etunimikin, mutta muuten oltiin pääsiassa nobodyjä, vaikka jutellessa kului tovi jos toinenkin. Silloin tällöin joku putkahti julkisuuteen, kuka kunnallisvaaliehdokkaana, kuka johonkin virkaan valittuna, jolloin  paljastui, mitä muuta ihminen on kuin "Tessun äiti".

Koiraharrastuksessa minua on aina viehättänyt se, että harrastajajoukko on kirjavaa. Ei ole väliä, mikä on ammattisi tai minkä ikäinen olet. Vaikka suurin osa harrastajista onkin nuorehkoja naisia, niin esimerkiksi näyttelykehässä on ikähaitaria ja kaikki esittäjät ovat samalla viivalla.        

Silloin tällöin on kylläkin aivan pakko pysähtyä, tarvittaessa jopa pysäyttää vastaan tuleva koirakko. Näin käy, kun vastaan tulee esimerkiksi   englanninsetteri; niitähän ei juuri näe. Näihin maisemiin ilmestyi joskus alkutalvesta setterikaunotar. Siis kuka? Osoittautui, että se on lähtöisin kennelistä, jonka omistajalla oli aikoinaan Windy-vainaan veli, vieläpä ihan metsästyskäytössä. Showlinjainen Windykin olisi ollut kelpo seisoja. Tunsin aina piston sydämessäni, kun Windy otti puistossa seisonnan jollekin pululle tai varikselle.

Mutta aika aikaa kutakin.