Jos ette vielä ole käyneet katsomassa Anselm Kieferin maalausten näyttelyä, joka on esillä Mäntässä Serlachiuksen museossa, niin kipin  kapin katsomaan! Se on näkemisen arvoinen.

Kävin näyttelyssä  eilen kansalaisopiston kuvataideryhmien matkalla. Ennakkoon minulla oli jonkinlainen käsitys Kieferin töistä, koska niitä esiteltiin mediassa melko laajalti näyttelyn avauduttua. Tiesin, että ne ovat suuria ja että niiden  pinta on moniulotteinen, että osa on installaatioita. Olin katsellut töitä myös netistä. Silti vaikutelma on tyrmäävä. Jo teoskokonaisuuden ottaminen haltuun vie aikansa, ja yksityiskohtia tutkimalla voisi viettää päivän, tai viikon tai...Sanat eivät riitä näiden töiden kuvailemiseen; ne on nähtävä. Vaikka Kiefer on maailmankuulu, hänenkään  töistään ei toki ole pakko pitää, mutta niissä riittää ihmettelemistä pitipä niistä tai ei.

Näyttelyyn tutustumiseen kannattaa varata aikaa. Meillä sitä oli liian vähän, totesimme. Kieferin työt ovat esillä huhtikuun lopulle saakka. Kesällä museon alue on kuulemma hyvin viehättävä, kertoivat siellä kesällä vierailleet, ja museoravintolan ruoka oli hyvää. Niin että jos kiinnostava näyttely osuu kohdalle, Serlachiuksen museossa kannattaa vierailla, vaikka Kieferin työt eivät enää olisikaan näytteillä. 

Mänttä ei ole pääteiden varrella, valitettavasti. Itsekin olen lukuisia kertoja ajanut esimerkiksi Jyväskylä - Tampere -tietä, mutta 40 - 50 kilometrin poikkeama tältä tieltä Mänttään on jäänyt tekemättä. Sama tilanne tuntui olevan monella muulla. Mutta nytpä tuli tämäkin aukko sivistyksessä paikattua.