Kasvattaja-lehden vuoden ensimmäinen numero ilmestyi eilen. Ihan pakko kommentoida paria asiaa lyhyesti. SuKoKan puheenjohtaja Kares kirjoittaa tietenkin kohua herättäneestä kennelliiton jalostusstrategiaehdotuksesta: "Sanon suoraan pelkoni: jos nyt ei tehdä jotain radikaalia ja voimakasta harrastuksemme kurssin kääntämistä, istumme pian Suomen Kennelliiton raunioilla."

Kepeät mullat kennelliitolle! Se on liian iso ja haja-aineksinen organisaatio, joka on kaiken lisäksi ryhtynyt yrittäjäksi (Kennelliito-konserni), vaikka on oikeastaan aatteellinen yhdistys. Olisi selkeämpää, jos tuottajat eli kasvattajat muodostaisivat oman yhdistyksen, ja kuluttajat eli koirien omistajat ja harrastajat omansa. Kasvattajastatukselle saisi vielä olla jokin kynnys, kuten SuKoKassa on. Näin kukin porukka päättäisi omista asioistaan.

 Että ei onnistu? Voipi olla näin. Rotujärjestöjen ja -yhdistysten riitaisuus on tiedossa oleva asia, ja usein on vain hyvä, että niiden yläpuolella on - jos asia ja säännöt sallivat - kennelliiton kaltainen ylempi päätöksenteon taso, johon on mahdollista nojata.

Kennelliiton haja-aineksisuudesta kuitenkin johtuu, että siihen ollaan laajasti tyytymättömiä. Yleensä tätä nurinaa on ymmärtääkseni tullut metsästys- ja muulta käyttökoirapuolelta. Ainakin netin keskustelupalstoilla näkee tuolla tavoin suuntautuneiden ehdottavan uuden kennelliiton perustamista.

Olen myös nähnyt kerrottavan, että koirat voi rekisteröidä muualle kuin SKL:oon. Tämä on minulle outo asia, josta olisin kiinnostunut tietämään enemmän. En siksi että lähtisin vähäisiä pentueitani rekisteröimään muualle, vaan silkasta mielenkiinnosta.

Tuskin kennelliitto tähänkään jähinään hajoaa. Hajoamista jarruttaa tehokkaasti mm. FCI:n kanta, että se tunnustaa kustakin maasta vain yhden kennelliiton. (Mutta miten Saksan tilanne sitten selittyy?)

Kasvattaja-lehdessä kerrottiin myös SuKoKan sääntöihin tehdystä muutoksesta, jonka mukaan jäseneksi hyväksytään myös muuten ansioitunut harrastaja, vaikka hän ei olisikaan kasvattaja. Olen eri mieltä! Ansioitunut tai ei, mutta olisiko liikaa, jos maassa olisi edes YKSI vain kasvattajien käsissä oleva yhdistys?