Jatkanpa vielä pikkuisen ikääntyneistä. Kuuntelin toisella korvalla radiota, jossa joku selosti, miten tietotekniikasta toivotaan apua vanhuksille suunnattujen palveluiden kohentajana. Esim. Facebook voisi jopa vähentää yksinäisyyttä. Amen! Ehkä se on mahdollista sitten, kun vanhukset ovat käyttäneet tietotekniikkaa koko ikänsä tai ainakin merkittävän osan  siitä. Nykyisien vanhuksien "pelastajaksi" tietotekniikasta ei ole. Kerronpa miksi.

Siskoni on 15 vuotta vanhempi kuin minä. Hänellä on tietenkin ikäisiään ja hieman vanhempia tuttavia. Tälle porukalle tietokoneet ovat suurimmaksi osaksi harmaata aluetta. Mikä vielä merkittävämpää, jopa kännykän käytön oppiminen takkuaa. Eräälle rouvalle ostettiin kännykkä lahjaksi, kun sukulaiset kyllästyivät soittamaan rouvan lankapuhelimeen. (Tuleeko se kalliimmaksi tai jotain?) Muutaman viikon kuluttua hän antoi sen sukulaispojalle, koska ei oppinut käyttämään sitä. Eräs toinen daami osaa kyllä soittaa, mutta ei lähettää tekstiviestejä. Kolmas osasi soitaa vanhalla kännykällään, mutta ei uudella. Neljäs opettelee kuvien lähettämisen uudelleen ja uudelleen, ja uhohtaa opit ennen seuraavaa yritystä. Kaikki ovat  yliopistotutkinnon suorittaneita ihmisiä.

Tuskastun välillä itsekin. Kameran ja ulkoisen kovalevyn käyttöohjeessa on 70 sivua, tulostimen vielä enemmän. Lukeeko joku nämä ohjeet läpi ja jopa käyttää kaikkia omituisimpiakin ja turhimman tuntuisia toimintoja, häh? Kesämökillä jankkasin lämpöpumpun käyttistä. Hohhoijjaa sitäkin! Onneksi saimme edelliseltä omistajalta ytimekkään suullisen ohjeen: - Käyttäkää vain tätä ja tätä nappia ja puhdistakaa aika ajoin suodattimet.

Jos tietotekniikasta toivotaan apuneuvoa oikeasti vanhoille eikä "vanhoille", toimintojen helppokäyttöisyyteen pitää kiinnittää ratkaisevasti enemmän huomiota kuin nykyisin.