Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni aika yllätyksettömästi Paitim Statovcille, ja hyvä niin. Itsekin ehdotin Bollaa voittajaksi ennen palkinnon jakamista kirjoittamassani jutussa. Jos voittaja ei ollut yllätys, niin muita yllätyksiä kyllä tuli vastaan.

Statovci sanoi haastattelussa, että hänen mielestään Bolla kertoo onnellisuudesta ja toivosta. Hänelle on ollut yllätys, että  monet lukijat ovat pitäneet teosta synkkänä ja surullisena. Mielenkiintoista! Tokihan kirjailija tietää, mistä on kirjoittanut, mutta miksi lukijat, minä mukaan lukien, tulkitsevat tekstiä aivan toisin? Jokainen tietenkin lukee tekstiä oman elämänkokemuksensa ja maailmankatsomuksensa läpi, aina. Siitäkö johtuu, että lukukokemuksesta jäivät päällimmäisenä mieleen aivan muut ominaisuudet kuin onnellsuus ja toivo?

Paikallinen lehti Savon Sanomat kommentoi Finlandia-kisaa otsikoimmalla juttunsa: Onko synkkyys laadun tae? Eipä tietenkään ole, mutta kysymyksen asettelussa on totuuden siemen. Kirjoitetaanko meillä laadukasta huumoria tai satiiria ja jos kirjoitetaan, saako se julkisuutta ja arvostusta vai katsommeko ohi, luemme  mutta vaikenemme? En usko. Jutun kirjoittaja Ilkka Kuosmanen tuo esiin Antti Heikkisen. Olen lukenut pari Heikkisen teosta enkä ainakaan niiden perusteella olisi ojentamassa Heikkiselle Finlandia-palkintoa. Olisi kuitenkin suotavaa, että palkinnosta valikoituisivat kilpailemaan erityyppiset teokset, laadusta kuitenkaan tinkimättä. 

Merja Ylä-Anttila piti tilaisuudessa hyvän puheen perustelemalla valintansa ja painottamalla lukemisen merkitystä.  Statovci ei omassa puheessaan ryhtynyt korostamaan itseään tai haukkumaan hallitusta tai kulttuuri-instituutioita. Hän puhui kiitollisuudesta: kiitollisuutta ei voi vaatia, mutta kiitollisuuteen on myös syynsä, myös hänellä. 

Toinen yllätys oli minulle, että yleisöäänestyksen voitti Johanna Venhon romaani Sylvi. Kirjoitin tästä teoksesta jokin aika sitten. Pidin sitä laadukkaana mutta turhan sisäsiistinä. Äänestyksen tulos kertonee aika paljon siitä, millaiset luklijat ovat osallistuneet äänestykseen: varmaankin me varttuneet naiset, luulisin.