Lauantaina ajetaan Vermossa Suuri Suomalainen Derby. Kyseessä on siis nelivuotiaille lämminverisille rajattu ravikilpailu. Sen ensimmäinen palkinto on muhkeat 125 000 euroa. Tiedän kyllä, miten tämä rahasumma on saatu kasaan, ja palkintosumma on varmaankin määräytynyt kilpailun sääntöjen mukaan. Mutta onko se asiallinen ja hevosurheilun kannalta hyödyllinen? Minusta ei.

 
Verrataanpa derbyä vaikka pienipalkintoisempiin  kuninkuusraveihin. Siellä voittaakseen hevosen pitää onnistua vähintään kohtalaisesti kolmessa juoksussa. Epäonnea saattaa jollakin hevosella olla, mutta kokonaisuutena ottaen voitto ei perustu tuuriin. Derbyssä juostaan vain kerran, toki karsintojen kautta mukaan päästen. Jo niissä saattaa potentiaalisen menestyjänkin tie nousta pystyyn, koska ravikilpailuissa on aina monia muuttujia tulokseen vaikuttamassa.
 
Oikeudenmukaisinta olisi, jos "paras" voittaisi. Siitä voi aina filosofoida, mikä polle on paras; entisten näyttöjen lisäksi päivän kuntokin ratkaisee paljon. Mutta joka tapauksessa tulokseen vaikuttavat hevosen laadun lisäksi lähtörata, ohjastajan taidot ja hänen juoksun aikana tekemänsä ratkaisut kuten myös kilpakumppaneiden valitsema taktiikka ja - mikä harmillisinta - myös satunnaiset häiriöt kuten toisen hevosen ratkeaminen laukalle.  Tämä tietenkin kuuluu lajin luonteeseen, mutta aiheuttaa jossittelua kisan ratkettua.
 
Onko siis tällaisen kilpailun voittaja ansainnut tuon 125 000 euroa? Kyllä ja ei. Voittaja on aina voittaja, ja hevosen omistajalla on taatusti syytä olla iloinen! Mutta eikö vähempikin riittäisi  tekemään hevosen taustajoukot tyytyväisiksi? Jos itse saisin päättää, määräisin ykköspalkinnolle katon. Toki se saisi olla suuri mutta korkeintaan  x prosenttia kertyneestä potista. "Ylijäämällä" kasvattaisin karsintalähtöjen palkintosummaa. Minusta tämä olisi kokonaisuuden kannalta hyödyllisempää ja oikeudenmukaisempaa.
 
Tjaah! Kun tarkemmin mietin, en itse asiassa tiedä, miten pääpotin ja karsintojen palkintosumman suuruus ratkaistaan. Pitääkö niihin paiskata kaikki kertyneet rahat vai voiko jotain jäättää sukanvarteen? Oletan että ei, mutta voin olla väärässäkin.