Ei ole viime aikoina juuri tullut bloggailtua. Syykin on selvä: ihanat säät ja oleskelu puutarhamökillä, jonne en viitsi raahata läppäriä. 17-tuumainen painaa kuitenkin jonkin verran, ja nettiyhteys mökiltä on ailahteleva, enimmäkseen hidas.  Ostimme puutarhamökin syyskuussa 2009. Ajattelin silloin, että kaipa siellä voi viettää päivän silloin, toisen tällöin. Toisin kävi. Viime kesä ja tämä kesä ovat olleet säätilan suhteen suorastaan mykistäviä. Niinpä mökillä on tullut oltua paljon. Sen sijaan perinnemökki on jäänyt aika tavalla paitsioon. Kun kävin siellä viimeksi, sain huomata, että jopa altakasteluruukuissa olevat kukat olivat kuihtuneet veden putteessa. Ei maha mittään. Joka paikassa ei jaksa eikä ehdi rymytä, Suomen kesä on sen verran lyhyt.

Varsinainen asiani oli otsikon perusteella ruusun tuholaiset! Juu - runkoruusuhan saatiin pysymään hengissä talven yli ja siihen kehittyi runsaasti nuppuja, joista osa ehtia aueta. Mutta sitten nuput alkoivat kuihtua ja mustua ja niitä kannattelevat varret kurtistua ja katkeilla. Mitä hiivattia? Ruusukirjasta ei löydy selitystä. Mutta netti tietää: Marttojen mainioilta sivuilta löytyy kuvaus samanlaisista tuhoista, joita aiheuttaa vadelmakärsäkäs. Muuta torjuntakeinoa ei tässä vaiheessa ole kuin poistaa kärsäkkään valtaamat nuput. Karvain mielin tartun toimeen. Onneksi tähteelle jäi normaalilta vaikuttavia nuppuja ja koko ruusu vaikuttaa virkeältä.

Muut ruusut ovat viime aikoina säästyneet tuholaisilta ja taudeilta, ja viimeinenkin niistä, Peace, on aukaisemaisillaan ensimmäiset nuppunsa. Ihanaa!