Asia näkyy jo otsikosta: punkkeja riittää. Huushollin koiralla, Rosita-havaneesilla, on toki punkkien torjuntaan lääkitys. Se on saanut Bravecto-tabletin kuten muutamana kesänä tätä ennenkin. Bravecto kuitenkin toimii siten, että vasta ihoon kiinnittyneet punkit kuolevat, ja nyt turkissa juoksentelee vilkkaasti liikkuvia nymfejä. Kerralla saattaa löytyä esimerkiksi neljä piipertäjää. Nehän eivät Rositaa haittaa, mutta ihmisten tilanne on  toinen. Punkin voi tietenkin   saada myös  suoraan maastosta, mutta eilenkin yksi juoksenteli pääni vieressä tyynyllä. Toisen löysin illalla käsivarteen kiinnittyneenä. Kyllä ottaa päähän!

Turun yliopiston tutkimuksen mukaan näissä maisemissa on sekä perinteisiä punkkeja että tulokaslajia, siperialaista taigapunkkia. (Lähetin itsekin tähän tutkimukseen kolme punkkia, jotka löytyivät silloisten koirien turkeista kertalinttuulla.) Lähistöllä olevan lammen ympäristö osoittautui  punkkitiheydeltään maan kärkikastiin kuuluvaksi alueeksi. Näin ainakin lehtitietojen mukaan.  Juhannusta ei kuitenkaan vietetty kotimaisemissa vaan kesämökillä, mutta sielläkin näkyy siis punkkitilanne olevan "hyvä". 

Windy-setterihän sairastui aikoinaan borrelioosiin. Pitkät lääkekuurit paransivat sen  kutakuinkin normaaliksi, ainakin päällisin puolin arvioituna. Takaraivossa kaihersi  ajatus, onko sillä esimerkiksi jotain kipuja, joita se onnistuu peittämään. Koira on kuitenkin "vain" koira. Jos sen tilanne on sietämätön, on eutanasia aina tarjolla oleva ratkaisu. Me ihmiset saamme sitten kärsiä siitäkin edestä, jos borrelioosi pääsee jylläämään elimistössä. Jostain syystä diagnoosia ja sen mukaista lääkitystä ei aina saada aikaiseksi, jolloin edessä on karu kamppailu tautia vastaan.

Puutiaisaivokuumetta ei juuri omasta elinympäristöstäni ole löytynyt, mutta senkin ilmaantuminen lienee vain ajan kysymys. Sitä on jonkinlainen esiintymisen keskittymä vain 50 - 60 kilometrin päässä. 

No, ehkä näitä aikoja vielä joskus muistellaan auvoisina helppoina aikoina, jos ilmastonmuutos tuo luontoon  yhä uusia vitsauksia. Että kyllä ennenvanhaan oli vain punkkeja, itikoita, paarmoja, ampiaisia, mäkäräisiä ja hirvikärpäsiä. Muistatteko?